Marcus trodde han skulle dö

Marcus Bergman.
Marcus Bergman.
Behovet är stort liksom tacksamheten hos dem som får hjälp.

För Täbybon Marcus Bergman var det en dröm att få åka till Kongo och arbeta som läkare.

Men efter åtta månader tvingades han åka hem.

Kongo-Kinshasa är ett land stort som Västeuropa – fullt av mineraler och andra naturtillgångar. Ändå ett av världens fattigaste länder.

Kolonialism har följts av diktatur, söndrad infrastruktur och sjukvård. Folkmordet i Rwanda spillde över till Kongo där andra etniska motsättningar uppstått.

31-årige Marcus Bergman åkte till byn Pinga i januari på sitt första uppdrag åt Läkare utan gränser.

– Styret över byn har skiftat och befolkningen drabbas hårdast. En del lämnar sina hus för att söka skydd i djungeln bland malariamyggor. Andra tränger ihop sig flera familjer i samma lerhydda. Här frodas diarré och lunginflammation.

Läkare utan gränsers bas är välkänd av folket och accepterat även av de väpnade grupperna. Men utan vare sig röntgen eller labb behandlas inga kroniska sjukdomar. Här handlar det om infektioner, undernäring, mödravård, könssjukdomar och enkel kirurgi.

Flera gånger var personal och patienter tvungna att söka sig till skyddsrummen när soldater sökte efter sårade fiendesoldater. Men en gång i augusti hann de inte undan.

– Vi var många som sökte skydd i ett rum bakom mötesrummet medan vi hörde hur männen sköt omkring sig. Då trodde jag att jag skulle dö, berättar han.

Men den här gången klarade alla sig utom en baby som satt på sin mammas rygg och träffades av ett skott. En kort tid senare var alla dock tvungna att lämna basen sedan ett allvarligt hot hade riktats mot den.

– Det kändes väldigt tråkigt. Mitt kontrakt skulle ha gått ut nu i oktober.

Han vill bygga upp ett liv här hemma nu.

– Jag har ju vare sig jobb, flickvän, lägenhet eller plånbok, säger Marcus Bergman.

Men i framtiden är han beredd att ge sig ut i världen igen.

Fakta

Afrikas näst största land

Kongo-Kinshasa är Afrikas näst största land till ytan och fjärde största till folkmängd.

2006 höll Kongo sitt första demokratiska val sedan självständigheten 1960.

Orsaker till konflikten: Nkunda och Rwanda vill försvara tutsierna i östra Kongo mot en fortsättning av folkmordet i Rwanda 1994. Förövarna flydde till Kongo. En annan orsak är de rikedomar, främst mineraler, som finns i östra Kongo.

Källa: Wikipedia