Margaretha från Spånga är Sveriges bästa statist

Margaretha Strindemark fick ta emot guldtacka och diplom av Joakim Nätterqvist.
Margaretha Strindemark fick ta emot guldtacka och diplom av Joakim Nätterqvist.
Spångabon Margaretha Strindemark upptäcktes av Roy Andersson i slutet av 90-talet. Sedan dess har hon medverkat i över 100 produktioner.

Nu har hon utsetts hon till Sveriges bästa statist.

Margaretha Strindemark, 81, tillbringade yrkeslivet i VVS-branschen och hade aldrig en tanke på att arbeta med film. Men en dag i slutet av 90-talet fick en medarbetare till regissören Roy Andersson syn på henne och erbjöd henne en provfilmning. På så vis fick Margaretha Strindemark en liten roll i ”Sånger från andra våningen” och inledde sin statistkarriär.

– Det är väldigt roligt. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det är något speciellt när kameran börjar rulla. Och det är väldigt socialt; man får träffa väldigt mycket olika människor, säger hon.

Roy Andersson var nöjd med hennes insats och när han gjorde ”Du levande” fick hon en större roll.

– Han är fantastisk att jobba med. Trevlig och noggrann. Med honom blir det omtagning på omtagning. Det skulle vara en dröm att få arbeta med honom igen.

Totalt har Margaretha Strindemark medverkat i över 100 produktioner. Hon har spelat senil tant, blivit nedhissad i sele från fyra meters höjd, tvättat bilar på OKQ8, varit snåljåp i Överskottsbolagets reklamfilm och mycket mer.

– Filmerna för Överskottsbolaget var roliga. De gjorde jag tillsammans med Lennie Norman hemma hos mig i Spånga.

Nyligen utsågs Margaretha Strindemark till Sveriges bästa kvinnliga statist på Statistföreningens guldtackegala. Priset – som delades ut av skådespelaren Joakim Nätterqvist – var en guldtacka och ett diplom.

– Det var väldigt oväntat att få priset. Och väldigt roligt. Guldtackan glänser så fint där hemma.

Hur är en bra statist?

– Först och främst måste man ha tålamod för det är mycket väntan under inspelningarna. Man måste vara glad och tänka positivt. Det går inte att gå runt och sura. Och så måste man lyssna på regissören, förstås.

Vilken blir din nästa roll?

– På onsdag ska jag iväg på en stor grej. Jag kan inte avslöja vad, men kan säga så mycket som att det rör sig om reklamfilm, säger hon.