ANNONS

Marginell ökning av döda på äldreboenden i Sumpan

Ekbackens äldreboende Sundbyberg
I snart tre månader har vi levt under restriktioner och i vissa fall karantän för att stoppa smittspridningen av covid-19.
Nya siffror visar på en marginell ökning av antalet som har dött på Sundbybergs äldreboenden i vår, jämfört med förra året.
– Siffrorna visar att ökningen är liten, men självklart försöker vi undvika varje fall, säger Stefan Amér vid Familjeläkarna.
ANNONS

Sveriges hantering av coronaviruset och de få restriktionerna har fått internationella uppmärksamhet. Varje dag ökar dödssiffran över pandemins bekräftade offer i Sverige, som nu har nått över 4 000.

279 av de avlidna fram till 17 maj uppges ha varit hemmahörande i Sundbyberg. Eftersom äldre personer riskerar att drabbas hårt vid smitta av corona har Lokaltidningen Mitt i har efterfrågat uppgifter från Sundbybergs stad över antalet avlidna till följd av corona, vilket kommunen inte velat kommentera.

Ökning med 10 procent

Däremot har kommunen delat med sig av statistik på hur många som – oavsett orsak – har dött på på äldreboenden under perioden 1 januari – 15 maj. Siffrorna visar att det i fjol dog 47 personer på äldreboenden, i år har 52 personer dött under samma period. Det är en ökning med omkring tio procent.

I mars var det en tydlig nedgång av antalet dödsfall bland Sundbybergs äldreboenden, men under april månad skedde en kraftig ökning då 26 personer dog. 2019 var samma siffra nio.

Siffrorna avser personer i fyra kommunala och två privata äldreboenden.

Loading...

Loading…

Källa: Sundbybergs stad.

ANNONS

Vi försöker undvika varje fall

I snart tre månader har världen levt under restriktioner och i vissa fall karantän för att stoppa smittspridningen av covid-19. Men vad innebär en tio procentig ökning, fem fall, hos den grupp som anses vara mest sårbar?

Enligt Stefan Amér, som är verksamhetschef vid Familjeläkarna som har ansvaret för läkarvården vid 180 äldreboenden i Stockholm, bland annat i Sundbyberg, är de vanligaste dödsorsakerna bland patienter på äldreboenden hjärt- och lungsjukdomar, tumörsjukdomar och demens. I år tillkommer covid-19 som en femte dödsorsak.

– Ibland tror man att de här förändringarna är större än vad de är. Siffrorna visar att ökningen är liten, men självklart försöker vi undvika varje fall, säger Stefan Amér.

Skulle de här personerna ha avlidit i vilket fall som helst?

– Siffrorna visar på en liten ökad dödlighet, vilket säkert har samband med corona. Många patienter befinner sig i livets slut och skulle antagligen få leva i några månader till om de inte drabbats. Men trots det överlever två tredjedelar en covid-19-infektion, vilket egentligen är helt fantastiska siffror med tanke på hur sköra de här patienterna är från början, säger Stefan Amér.

Verksamhetschefen uppelever att under de senaste tio åren har köerna till äldreboenden varit långa, vilket bidragit till att många är multisjuka och mycket sköra när de väl får en plats. Han uppskattar att de äldre hinner bo där i ett år innan de går bort, men ibland bara några få månader.

Ska man vara orolig för sina anhöriga på äldreboenden?

– Nej, man ska vara trygg med att de får den bästa vården av kompetent personal. Sundbybergs mas (medicinskt ansvarig sjuksköterska) är väldigt erfaren, cheferna är duktiga och det finns kompetenta läkare som varit på boenden i många år och som känner de äldre väl.

”Borde införa tester för personal och patienter”

Stefan Amér, Familjeläkarna

Stefan Amér. Foto: Pressbild

Stefan Amér anser att det finns tre bilder av den nuvarande situationen. Dels är det en allvarlig situation dels måste man fortsätta upprätthålla hygienrutinerna.

–  Enligt vår mening borde man tillämpa ytterligare riktlinjer på boenden om att bära munskydd och visir, och införa tester för både personal och patienter. Smittan har visat sig vara asymtomatisk och presymptomatisk, det vill säga att man kan smitta i utandningen innan man har utvecklat symptom. Det är svårt att få stopp på smittspridningen och därför måste vi bygga upp en barriär.

Samtidigt menar Amér att dödligheten på boenden är låg och att nästan alla äldreboenden i Sundbyberg just nu är smittfria.

– Vi har jobbat hårt med bland annat munskydd och visir och haft en bra dialog mellan läkarorganisationen, kommunen och läkare och sköterskor. Vi har skiljt på smittade och osmittade och på så vis eliminerat smittan från boenden. Det är väldigt viktigt och bra arbete man har gjort, tack vare bra läkare och personal som har varit i Sundbyberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.