ANNONS

Miste hunden i vargattacken och fann systern

Ann-Margrets nya hund Nadja är syskon med Lacey, därav likheten.
Ann-Margrets nya hund Nadja är syskon med Lacey, därav likheten.
Ann-Margret Neikter, 76, har inte orkat besöka lantstället i norra Vallentuna sedan vargattacken på hennes hund den 17 augusti. Nu får hon kompensation från länsstyrelsen och hjälp i sorgearbetet av en fyrbent syster.
ANNONS

Över två månader gått sedan Åkersbergabon Ann-Margret Neikter, 76, överrumplades när hon rastade hunden utanför sitt fritidshus norr om Brottby. Minnet efter vargen med Lacey, en brittisk dvärgspaniel, hängandes i munnen har varit svårt att förtränga.

– Chocken var stor för mig när vargen kom smygande bakifrån och tar tag i min älskade hund. Det sitter på näthinnan ännu, säger Ann-Margret Neikter som inte vill vara med på bild.

Varje natt ser jag precis hur vargen greppar tag om Laceys nacke. Jag vill inte åka dit igen.

Svårt att sova om nätterna

Hunden hittades ihjälbiten av en spårhund ett par hundrameter från vägen där angreppet ägde rum. Länsstyrelsens besiktningsmän kunde då konstatera att betet kom från en varg. Därför ger staten Ann-Margret 20 000 kronor i kompensation, enligt rätten till ersättning som ges för tamdjur som drabbas av viltskador.

Pengarna blir lite plåster på såren för Ann-Margret som efter händelsen inte har velat besöka sitt lantställe.

– Varje natt ser jag precis hur vargen greppar tag om Laceys nacke. Jag vill inte åka dit igen, det är alldeles för jobbigt, så därför funderar jag på att sälja huset, säger hon

Hon hade valpat färdigt och får njuta sitt otium tillsammans med mig.

ANNONS

Ringde kenneln – systern bodde kvar

Hjälp att bearbeta sorgen får hon från sin nya hund Nadja, en Cavalier king charles spaniel som dessutom är syskon till Lacey.

– Jag ringde upp den kenneln som födde upp Lacey och de hade kvar hennes halvsyster som heter Nadja. Hon hade valpat färdigt och får nu njuta sitt otium tillsammans med mig.

Känner du dig rädd för att din hund ska bli angripen igen?

– Jag går inte och tänker på det om dagarna längre. Jag tycker att om man faller av en häst ska man gå upp på hästen direkt efteråt. Det är viktigt att inte deppa ner sig.

Har händelsen fått dig att ändra några rutiner när du tar ut Nadja på promenader?

– Nej, jag älskar skogspromenader och vara ute och gå på morgonen.

Vad ska du göra för pengarna du får från länsstyrelsen?

– Det kommer bli ett bidrag till barnbarnet som håller på att fixa körkortet.

Fakta

Vargangreppen i Riala

 

Angrepp på sällskapshundar under hösten norr om Stockholm som länsstyrelsen fastställt har varit från en varg.

  • 17 augusti dödas en hund norr om Brottby, Vallentuna kommun.
  • 13 september dödas en hund i Norrtälje kommun.
  • 20 september dödas en hund i Kårsta, Vallentuna kommun.
  • 4 oktober dödas en hund i Åsättra, Österåkers kommun.

 

Beslut om skyddsjakt inleds

  • 20 september fattar Länsstyrelsen i Stockholm beslut att driva skyddsjakt på en varghane i Norrtälje, Vallentuna och Österåkers kommuner. Till grund för beslutet är att en varg varit nära ett barn och fällt flera hundar i området, samt uppvisat ett onormalt ”oskyggt” beteende.
  • 10 oktober skjuts en varg i Vallentuna av skyddsjaktens jägare.
  • 24 oktober visar dna-prover att den fällda vargen var en hane, invandrad från Norge och broder till vargtiken på Södertörn. Proverna bekräftar också att vargen som fälldes var korrekt individ enligt vilken varg skyddsjaktsbeslutet gällde för.
ANNONS