Maria blåstes på sina efterlängtade biljetter

Maria satte in 2 000 kronor på bedragarens konto.
Maria satte in 2 000 kronor på bedragarens konto.
Mannen lurade folk över hela landet med falska annonser på nätet. En av de drabbade är Täbybon Maria Källsner som blåstes på konsertbiljetter.

– Det känns väldigt tråkigt, säger hon.

Maria Källsner ville gärna gå på konsert med en av sina favoritgrupper Coldplay. Men evenemanget var utsålt. Då gick hon ut på auktionssajten Tradera för att se om det var någon som hade biljetter att sälja.

– Till slut fick jag napp, säger Maria Källsner.

Hon kontaktade säljaren och förde senare över 2 000 kronor till hans konto. Men det blev inga biljetter. Pengarna var borta och säljaren gick inte att få tag på.

– Det känns väldigt tråkigt. Mest för att jag gärna hade sett konserten, säger Maria Källsner.

Hon är dock inte ensam om att ha gått i fällan. Den 25-årige mannen från Märsta dömdes nyligen i Attunda tingsrätt för 22 bedrägerier mot personer över hela landet. I de flesta fallen har han lurat till sig pengar genom falska annonser. Och det påhittade utbudet har varit stort. 25-åringen har lockat köpare med allt från kurser till golfklubbor och datorer. Hans straff blir fängelse i ett år.

Mannens advokat Johan Cahp är nöjd med domen.

– Han har erkänt i stort sett allt men friats i de fall där han nekat. Jag tycker tingsrätten gjort en bra bedömning, säger Johan Cahp.

Han och hans klient kommer troligen inte att överklaga domen.

Anmälningarna av bedrägerier med hjälp av internet har ökat stadigt i Stockholms län de senaste åren. Från 1 724 stycken för fem år sedan till nästan exakt det dubbla förra året.

Jan Olsson är kriminalinspektör på Stockholmspolisens bedrägerisamordning. Han menar att svenskarna måste lära sig att vara försiktigare när de handlar över nätet.

– Många verkar tro att sådant som sker över nätet är säkrare än på andra ställen. Man ser en annons som verkar väldigt bra och vill så gärna tro att det är sant och så blir man lurad i stället, säger han.