ANNONS

Maria fotar Solnas förändring

<b>Novembermorgon.</b> "Det är en morgon så som jag ser det från balkongen, jag bor på 11:e våningen. Det är härligt att se himlen och hur vädret är. Man ser hur vackert Hagalund är."
<b>Novembermorgon.</b> "Det är en morgon så som jag ser det från balkongen, jag bor på 11:e våningen. Det är härligt att se himlen och hur vädret är. Man ser hur vackert Hagalund är."
&lt;b&gt;Korv-Ingvars.&lt;/b&gt; &quot;Det är ett speciellt ljus som sänker sig över Solna, både i gryningen och i skymningen. Det är väldigt speciellt att uppleva och otroligt vackert. Det handlar om vilken breddgrad vi befinner oss på, ju längre norrut desto mer dröjande ljus. En stad som jag upplevt samma ljusfenomen i är i Melbourne, Australien.&quot;
<b>Korv-Ingvars.</b> "Det är ett speciellt ljus som sänker sig över Solna, både i gryningen och i skymningen. Det är väldigt speciellt att uppleva och otroligt vackert. Det handlar om vilken breddgrad vi befinner oss på, ju längre norrut desto mer dröjande ljus. En stad som jag upplevt samma ljusfenomen i är i Melbourne, Australien."
&lt;b&gt;Vattenrall.&lt;/b&gt; &quot;Jag har kämpat mot byggplanerna vid Råstasjön länge. Bygger man mer så äventyrar man livsbetingelserna för vattenrallen. Råstasjön skulle bli fattigare och tråkigare, det blir inte en sjö för naturupplevelser.&quot;
<b>Vattenrall.</b> "Jag har kämpat mot byggplanerna vid Råstasjön länge. Bygger man mer så äventyrar man livsbetingelserna för vattenrallen. Råstasjön skulle bli fattigare och tråkigare, det blir inte en sjö för naturupplevelser."
&lt;b&gt;Arenastaden.&lt;/b&gt; &quot;Det är lite skymning och just när man kommer där på andra sidan Råstasjön så ser man kontrasterna mellan naturlivet och den här livliga Arenastaden. Det är expansivt, byggnader som blänker, och sen å andra sidan det lugna naturlivet, som jag kämpar för att få ha kvar nu när man vill bygga inom strandskyddat område.&quot;
<b>Arenastaden.</b> "Det är lite skymning och just när man kommer där på andra sidan Råstasjön så ser man kontrasterna mellan naturlivet och den här livliga Arenastaden. Det är expansivt, byggnader som blänker, och sen å andra sidan det lugna naturlivet, som jag kämpar för att få ha kvar nu när man vill bygga inom strandskyddat område."
&lt;b&gt;Mall of Scandinavia.&lt;/b&gt; &quot;Jag hade varit vid Råstasjön med en gammal gymnasiekompis, och så tyckte vi att det vore intressant att gå dit och titta. Det blev en stor kontrast från landskapet från Råstasjön. Den visar lite av kontrasternas Solna.&quot;
<b>Mall of Scandinavia.</b> "Jag hade varit vid Råstasjön med en gammal gymnasiekompis, och så tyckte vi att det vore intressant att gå dit och titta. Det blev en stor kontrast från landskapet från Råstasjön. Den visar lite av kontrasternas Solna."
I oktober uppmanades läsarna att hjälpa stadens bildarkiv med att skildra det nutida Solna. Responsen lät inte vänta på sig.

– Det har kommit in hundratals bilder, säger bibliotekarien Eva-Karin Winblad.

Maria Thiessen från Hagalund var en av dem.
ANNONS

Många Solnabor nappade på Solna stadsbiblioteks uppmaning om att skicka in sina Solnabilder till stadens bildarkiv.

Nu väntar ett digert arbete med att gå igenom bilderna.

– Helst skulle man ju vilja göra detta på heltid! Men det kan jag ju inte, säger hon.

Trots anstormningen så uppmanar hon fler att ge sig ut med kameran eller kolla i fotoalbumen. Det finns nämligen fortfarande vita fläckar på kartan.

– Det finns områden i Solna där vi inte har så mycket bilder ifrån. Från kärnområdet har vi, men i ytterkanterna är det dåligt. Agnesberg, Bagartorp, Solna strand är inte så mycket. I Pampas marina har vi mest bilder på avstånd, men inte närbilder på båtarna, säger Eva-Karin Winblad.

Hon hoppas dock att alla som skickar in bilder förstår att hon inte kan lägga in alla.

– Vi tar gärna emot men vi gör ett urval. Lämnar man in 100 bilder så kan man få in två. Det måste vi få bestämma vilka som kommer med, säger hon.

En som nappade på uppmaningen är Maria Thiessen från Hagalund, som fotat sen sent 90-tal.

– När jag var ung ville jag ha en kamera men hade inte råd. Då ritade jag istället. Nu fotar jag dokumentärt, händelser och demonstrationer. Jag skildrar gärna stadens förvandling också.

ANNONS

Vilket område blir näst på tur?

– Jag tänker att det kan vara intressant att gå och fota lite mer i Hagalunds industriområde. Där finns en del miljöer som inom några år kommer att ändras en hel del. När tunnelbanan dras dit och det kommer att byggas bostäder. Jag ska gå dit i vår när vitsipporna blommar.