ANNONS

Maria har 60 000 bin på sin balkong

Maria Antipa, odlar ”snälla bin, som aldrig sticks”, på sin balkong. Östermalmsbina på Valhallavägen håller sig inne vid dåligt väder.
Maria Antipa, odlar ”snälla bin, som aldrig sticks”, på sin balkong. Östermalmsbina på Valhallavägen håller sig inne vid dåligt väder.
Östermalmsbon Maria Antipa nöjer sig inte med en hund eller två. Hon har 60 000 bin i en bikupa på sin balkong.
ANNONS

Hur kommer det sig att du har en bikupa på balkongen?

– För att bina behövs. Det finns alldeles för lite insekter i stan, generellt och flora och fauna är tätt sammankopplade. Det finns ett körsbärsträd här i närheten som inte blommat på flera år. Men nu när mina bin är här så blommar det faktiskt.

Vad säger grannarna?

– Äsch, de kan inte säga så mycket. Jag har sagt till dem att jag har bin, och då blir det så.

Och dessutom stör inte bin. De letar upp en plats, som körsbärsträdet. Sen hittar de nästa stora källa med pollen och nektar och fokuserar på den. De bryr sig inte om några små blomlådor på andras balkonger.

Blir det någon honung?

– Jag började med min biodling 2013 och då fick jag 20 kilo honung ungefär. Det bor ju säkert 60 000 bin i kupan, så det blir ju en del nektar. Sen tycker jag att alla som har bin borde vara med i en biodlarförening. Det finns så mycket man kan lära sig av varandra.

Fakta

Biodlarna blir allt fler i Sverige

Intresset för biodling ökar konstant, berättar Maj-Britt Järnvall på Sveriges Biodlares riksförbun-

– Nu har vi totalt 11 782 medlemmar, allra flest i Skåne och Stockholm. Vi har vuxit med hundra medlemmar per år sedan 2008 och de senaste åren ännu mer, säger hon.

Vill du bli den 11 783:e medlemmen och själv börja odla bin är det några saker du behöver.

Du behöver inget tillstånd för att odla bin men du måste anmäla fastigheten där biodlingen finns till Länsstyrelsen. Du är också skyldig att se till att biodlingen inte är en olägenhet för människor, i stan kan du till exempel ha biodlingen på taket. Se till kolla med fastighetsägare och grannar innan du drar igång.

Sedan är det utrustningen: Först och främst måste du ha en kupa. Det finns mängder av olika modeller i olika prisklasser i plast, trä och halm, som kostar från någon tusenlapp och uppåt. Sen ska kupan fyllas med ramar med vaxmellanväggar.

En bislöja eller bihatt och gärna en overall är bra att ha för att undvika bistick. En rökpust behöver du för att blåsa rök över kupan för att göra bina lugna och med en kupkniv bänder du lätt isär lådorna i kupan. För mer information, gå in på www.biodlarna.se eller www.alltombiodling.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.