Maria tog pallplats i Mack-SM

Maria Nyström kan titulera sig
Maria Nyström kan titulera sig
Maria Nyström på Haga Bageri mötte mack-eliten i SM.
Nu står det klart att butikschefen på Haga bageri knep en andraplats i tävlingen.
– Helt underbart, säger Maria Nyström.

Finalen i Mack-SM gick av stapeln 9 november och en av finalisterna var Maria Nyström, butikschef på Haga Tårtcompani och Bageri på Torsgatan. Hennes macka var det enda bidraget från Stockholm.

Marias macka, DuraBilly, var gjord på surdegsbröd och toppades med hasselnötskräm, svenska äpplen, fänkål och alfalfagroddar. Själv kallar hon mackan för en ”framtidsmacka”, eftersom den inte innehåller en enda animalisk produkt.

– Ingen är nog gladare än jag just nu! Helt underbart. Tiden var min största motståndare idag, men jag har övat mycket och hade ett exakt tidsschema. Så alla moment satt, säger hon efter tävlingen.

Fakta

Så gör du SM-mackan - helt själv

Maria Nyströms macka, DuraBilly.

Ölandstokar 20 st á 190 g:

Dag 1:

  • 125 g Fylgiavete
  • 625 g vatten

Dag 2:

  • 1000 g vatten
  • 1500 g Ölandsvete • 500 g surdeg
  • 60 g salt

Tillbehör:

  • 4 kg inkokta, skivade, röda betor
  • 3 st huvuden sallad, Lollo Rosso/Lollo Biondo
  • 1 ask alfaalfagroddarHasselnötskräm:• 4 dl hasselnötter, rostade och krossade• 8 dl hasselnötter, rostade • 1,5 dl rapsolja
  • 1,5 dl hasselnötsolja
  • 7 dl havremjölk• salt

Höstsallad:

  • 1,5 kg fänkål
  • 1 kg rödkål
  • 1,5 kg svenska äpplen
  • 1 kg orange morot
  • 4 st askar smörgåskrasse
  • 1,5 dl Julitas citronolja
  • 4 dl sultanrussin
  • 1⁄2 dl sherryvinäger.
  • salt

Ölandstokar

Dag 1: Rosta Fylgiavete. Koka upp vatten och blanda med vetet.

Dag 2: Autolyse vatten och mjöl ca 2 h. Blanda ihop med surdeg och salt, blanda i ca 5 minuter. Lägg upp degen i en oljad bunke, vik. Låt vila ca 1 h, vik igen. Låt vila i kyl minst 24 h.

Dag 3: Väg upp och baka av på 250 grader ca 15 minuter.

Hasselnötskräm:

Värm upp havremjölken och ställ sedan av från plattan. Mixa de hela hasselnötterna tillsammans med oljan, till en paste, i en kannmixer. Fortsätt mixa medan du försiktigt häller ner den varma havremjölken. Låt krämen gå ihop och rör sedan ner de krossade hasselnötterna och smaka av med salt. Låt krämen stå till sig i kylen över natt.

Höstsallad

Lägg in sultanrussin i sherryvinäger, låt stå i kyl över natt.
Skölj fänkål, rödkål, äpplen och morot. Svarva alltihop i tunna skivor. Dressa grönsakerna var för sig med olja och salt. Blanda fänkålen med smörgåskrasse och sultanrussin.

Montering

Skär en ölandstok horisontellt på mitten. Bre ett ordentligt lager hasselnötskräm på både botten och lock. Grunda med Lollo-sallad och lägg sedan på skivor av den
härligt inkokta rödbetan. Toppa med höstsallad och alfaalfagroddar.