Marias ”framtidsmacka” kan vinna SM

Snäll mot planeten och urgod. Så lyder Maria Nyströms eget omdömde om mackan DuraBilly.
Snäll mot planeten och urgod. Så lyder Maria Nyströms eget omdömde om mackan DuraBilly.
Maria Nyström siktar på vinst.
Maria Nyström siktar på vinst.
Smarrigast i Sverige? Den 9 november avgörs det.
Smarrigast i Sverige? Den 9 november avgörs det.
En av Sveriges godaste mackor går att äta i Vasastan.
Maria Nyström, butikschef på Haga bageri och konditori, är skaparen bakom en av åtta mackor som gått till final i Mack-SM.
Den 9 november slåss hon och sju andra bagare om titeln.

Mackan har klivit in i finrummet. Sedan några år tillbaka har den till och med en egen SM-tävling.

Finalen i Mack-SM går av stapeln 9 november och en av finalisterna är Maria Nyström, butikschef på Haga Tårtcompani och Bageri på Torsgatan. Hennes macka DuraBilly är det enda bidraget från Stockholm.

Namnet är en lek med det engelska ordet durability, som betyder hållbarhet.

– Om du käkar den här mackan kommer du att må toppen hela dagen. Den innehåller en massa bra råvaror och har ett superhälsosamt bröd, säger Maria Nyström.

En underdog

Hon har aldrig tävlat i matsammanhang och är inte utbildad kock, bagare eller konditor. Det gör henne till en underdog i finalen som gästas av etablerade konditorer från hela landet.

– Jag är ganska ovan när det gäller tävling, men jag skulle påstå att jag är tävlingsinriktad. Självklart siktar jag på att vinna.

Maria Nyströms framtidsmacka. Foto: Ida Persson

Det räcker inte att göra en riktigt god macka under finalen 9 november. Kravet är 20 mackor på 45 minuter.

Ingen match, tänker du. Men mackorna som presenteras i Mack-SM är betydligt mer komplicerade än de flesta frukostmackor. Som Maria Nyströms till exempel. Hennes DuraBilly består av ett surdegsbröd på bland annat fylgiavete med en fyllning av hasselnötskräm, fänkål, morot, sultanrussin, rödkål, äpple och rödbeta.

– Det kommer att bli svettigt. Tiden är den största utmaningen, säger hon.

Kan man gör den här mackan hemma?

– Absolut. Brödet är egentligen som vilket surdegsbröd som helst och går att göra hemma. Men jag tycker att allt bröd är bra bröd. Det går att välja vilket bröd som helst.

”En framtidsmacka”

Mackan är inte bara nyttig. Den är ett statement. I receptet finns nämligen inte en enda animalisk produkt.

– Det är en framtidsmacka. Personligen är jag inte vegan, men jag anser att vi måste tänka mer på vad vi äter. Jag vill vinna, men jag vill också att folk ska få upp ögonen för vad vi sätter i oss. Det här är en macka som vi människor behöver. Dessutom är den supergod.

Finalen i Mack-SM avgörs på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Fakta

Så gör du SM-mackan - helt själv

Ölandstokar 20 st á 190 g:

Dag 1:

  • 125 g Fylgiavete
  • 625 g vatten

Dag 2:

  • 1000 g vatten
  • 1500 g Ölandsvete • 500 g surdeg
  • 60 g salt

Tillbehör:

  • 4 kg inkokta, skivade, röda betor
  • 3 st huvuden sallad, Lollo Rosso/Lollo Biondo
  • 1 ask alfaalfagroddarHasselnötskräm:• 4 dl hasselnötter, rostade och krossade• 8 dl hasselnötter, rostade • 1,5 dl rapsolja
  • 1,5 dl hasselnötsolja
  • 7 dl havremjölk• salt

Höstsallad:

  • 1,5 kg fänkål
  • 1 kg rödkål
  • 1,5 kg svenska äpplen
  • 1 kg orange morot
  • 4 st askar smörgåskrasse
  • 1,5 dl Julitas citronolja
  • 4 dl sultanrussin
  • 1⁄2 dl sherryvinäger.
  • salt

Ölandstokar

Dag 1: Rosta Fylgiavete. Koka upp vatten och blanda med vetet.

Dag 2: Autolyse vatten och mjöl ca 2 h. Blanda ihop med surdeg och salt, blanda i ca 5 minuter. Lägg upp degen i en oljad bunke, vik. Låt vila ca 1 h, vik igen. Låt vila i kyl minst 24 h.

Dag 3: Väg upp och baka av på 250 grader ca 15 minuter.

Hasselnötskräm:

Värm upp havremjölken och ställ sedan av från plattan. Mixa de hela hasselnötterna tillsammans med oljan, till en paste, i en kannmixer. Fortsätt mixa medan du försiktigt häller ner den varma havremjölken. Låt krämen gå ihop och rör sedan ner de krossade hasselnötterna och smaka av med salt. Låt krämen stå till sig i kylen över natt.

Höstsallad

Lägg in sultanrussin i sherryvinäger, låt stå i kyl över natt.
Skölj fänkål, rödkål, äpplen och morot. Svarva alltihop i tunna skivor. Dressa grönsakerna var för sig med olja och salt. Blanda fänkålen med smörgåskrasse och sultanrussin.

Montering

Skär en ölandstok horisontellt på mitten. Bre ett ordentligt lager hasselnötskräm på både botten och lock. Grunda med Lollo-sallad och lägg sedan på skivor av den
härligt inkokta rödbetan. Toppa med höstsallad och alfaalfagroddar.