Marias hund såldes på Facebook

Linda har blivit lugnare, när hon nyss hade kommit tillbaka efter stölden, var hon mer orolig, säger Maria Therner.  Foto: Pekka Pääkkö
Linda har blivit lugnare, när hon nyss hade kommit tillbaka efter stölden, var hon mer orolig, säger Maria Therner. Foto: Pekka Pääkkö
För drygt ett år sedan blev Maria Therner av med sin hund Linda.

Linda såldes via en annons på Facebook – men Maria lyckades spåra upp henne. Nu har köparen dömts till böter för häleri.

Det var den 25 januari förra året som Maria Therner lät en person gå ut med hennes hund Linda, som är en blandrastik mellan amstaff och rottweiler. Han hade tidigare tagit ut henne på promenader, enligt Maria Therner.

Men efter ett par timmar när Linda inte kommit tillbaka började Maria ana oråd. Hundrastaren sa att Linda hade smitit på Järvafältet.

– Jag blev så klart jätteorolig och var ute och letade efter henne på nätterna, efterlyste henne på internet och satte upp lappar i området, berättar Maria Therner, som även polisanmälde Linda som stulen.

Hon säger att hon mådde allt sämre ju längre tiden utan Linda gick. Även dottern var orolig.

– Vi båda hade svårt att sova, och man tänkte mycket på vad som kunde ha hänt Linda, säger Maria Therner.

Efter drygt en vecka fick hon tips om att en hund som liknade Linda hade setts i en lägenhet i Järva. Tillsammans med polisen åkte Maria dit och kunde konstatera att det var hennes hund.

– Efter tolv dagar kom hon hem till oss igen. Hon var rädd för att bli klappad på nacken och det verkade som att någon hade försökt få bort hennes chip därifrån, säger Maria.

Mannen som köpte Linda nekar till brott, men dömdes nyligen till häleriförseelse och dagsböter, samt ett skadestånd på 1 000 kronor till Maria Therner.

Hon yrkade på ett skadestånd på 50 000 kronor för psykiskt lidande och skador på hunden.

Exakt hur Linda försvann och vem som sålde henne har polisen inte lyckats bevisa. Förundersökningen mot den eller de som varit misstänkta för olovligt förfarande efter att hunden försvann är nedlagd i brist på bevis.

– Nu känns det mest skönt att det är över och att vi mår bra igen. Men jag vill varna andra för att köpa hundar av oseriösa säljare. Man ska tänka på att en hund är som en familjemedlem, och att en stulen hund har ett hem som de hör hemma i.

Hon vill också varna för att kamphundar som stjäls kan säljas vidare enbart i syfte att slåss mot andra hundar.

– Jag vet att det händer att hundar av den här rasen säljs för att användas i hundfighter och jag ville inte ens tänka på vad som kunde hända med Linda om hon såldes i ett sådant syfte.

Hon säger att det är vanligt med vadslagning om vilken hund som ska vinna.

– De kan låta hundarna kampa tills den ena hunden dör. Det är fruktansvärt. Jag hörde om en tjej som blev av med sin hund som fick höra att de knipsat känselnerverna i nacken på den så den tappade känseln. Den hunden hade fått kampa i ett halvår, innan hon fick tillbaka honom igen.

Polisen känner till att det sker organiserade hundslagsmål i Järva och i andra områden.

– Men det är inget som vi känner till så bra, eftersom det sker i det dolda. Vi vet bara att det förekommer, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman.