ANNONS

Marie lagar sig igenom Edward Bloms kokbok

Den som vill följa Maries resa gör det via Instagramkontot: livsnjutarejulieochjulia.
Den som vill följa Maries resa gör det via Instagramkontot: livsnjutarejulieochjulia.
Köttet marineras i citron, vitlök och chili.
Köttet marineras i citron, vitlök och chili.
En bädd av grönsaker där det snabbfrästa köttet ska vila.
En bädd av grönsaker där det snabbfrästa köttet ska vila.
Vitlök, chili och fisksås fräser i pannan.
Vitlök, chili och fisksås fräser i pannan.
Stekspadet fungerar även som dressing.
Stekspadet fungerar även som dressing.
Lunchen är serverad – thailändsk biffsallad.
Lunchen är serverad – thailändsk biffsallad.
72 kulinariska upplevelser och massor av mathistoria.

Sen september har Hagalundsbon Marie Carlsson lagat sig igenom gastronomen Edward Bloms och hustrun Gunilla Kinn Bloms senaste kokbok.

Nu har hon bara tre recept kvar.
ANNONS

”Move over, Ola Rapace, jag har hittat en ny bad boy. Han heter Edward, Edward Blom.”

Så började Marie Carlsson en krönika där hon resonerade kring vår tids nya rebeller. De som inte bär läder utan snarare har tredelad kostym och en stor dos bildning.

– Jag uppfattar Edward Blom som en verklig ifrågasättare och skrev om hur han blivit min nya rebell.

Edward Blom var inte sen att kommentera krönikan, och när de till slut hälsade på varann under en boksignering i Östermalmshallen var det hela klart.

– Min dotter som bara älskar risgrynsgröt fick smaka på stekta plommon och gås. Hon älskade det, och det uppstod något vackert i det mötet.

Där och då föddes också idén att laga sig igenom Bloms senaste kokbok och låta folk ta del av den kulinariska resan på Instagram.

Det roligaste med Bloms matlagning är blandningen, menar Marie.

– Jag har satt mjöd, gjort långfil, egen hostmedicin. Det är så mycket jag aldrig någonsin lagat tidigare, som bohusländsk äggost. Jag fick köpa en form bara för att göra den. Jag älskar att han även har med så mycket mathistoria, säger hon.

Just Edward Bloms stora allmänbildning och inställning till mat som en källa till glädje, har fångat henne.

ANNONS

– Många har nog en bild av honom som inte riktigt stämmer med verkligheten. Det är inte bara grädde, ost och smör. Han förespråkar snarare rena råvaror och genuin mat, och att man undviker socker och kolhydrater, säger hon.

– Han står verkligen för något som jag sympatiserar med, slår hon fast.

Lite drygt ett halvår efter start återstår endast tre recept: en drinkcocktail, en bläckfiskrätt och en körsbärsfasan.

– Bläckfisken bävar jag för, det är något jag verkligen inte tycker om. Fasanen är ett mer avancerat recept, men det ska bli kul.

Att Edward Blom ofta och gärna använder sig av alkohol i sina recept blev Marie även varse.

– Jag räknade ut att jag hittills använt 7 liter vin, 5 liter öl och 6 deciliter sprit i maten. Och då räknar jag inte in drinkrecepten.

Vad hägrar när det är slutlagat?

– Det ligger nog i farans riktning att jag även lagar klart hans första bok ”Allting gott och alldeles för mycket”. Sen har min man en briljant kokboksidé, så vi får se vad som händer.