ANNONS

Marie visar konst på nytt sätt

Marie von Kraemer
Marie von Kraemer vid ett av hennes konstverk.
Ät en bit mat och kika på en tavla samtidigt. Lidingökonstnären Marie von Kraemer visar sin konst på en lokal restaurang.
– Det började när jag kom hit och skulle köpa mat, säger hon.
ANNONS

– Hur var det egentligen med frihetsgudinnan? Kom hon från Frankrike?

Vid ett av borden på Lidingö saluhall sitter ett par och diskuterar frihetsgudinnan. Ovanför deras bord händer en tavla av den berömda statyn på Ellis Island, New York, sedd nedifrån.

Lidingö saluhall

Konsten på väggarna skapar nya samtalsämnen.

Den är målad av Lidingökonstnären Marie von Kraemer. Hela restaurangen är full av hennes färgstarka konst. Hon har ställt ut här sedan oktober.

– Det började när jag kom hit och skulle köpa mat. Jag tyckte att väggarna saknade något, och tänkte att det skulle var kul att hänga lite konst här, säger hon.

Delar livet mellan Frankrike och Lidingö

Hon frågade restaurangägaren som sade ja, så nu hänger hennes konst där, för matgästerna att titta på, eller kanske köpa.

– Det livar upp. Och det är extra roligt att vi kan visa en lokal konstnär, säger Joakim Jernberg, som driver Lidingö saluhall.

Marie von Kraemer tycker att det här är ett extra roligt sätt att visa konst. Hon delar sin tid mellan Lidingö och Frankrike, där det här sättet att ställa ut konst är mycket vanligare än i Sverige.

ANNONS

– I Frankrike är det väldigt vanligt. Här har vi en kultur där konst hör hemma på museer eller i vita utställningskuber på gallerier. Det här är mycket mer levande. Det sätter igång samtal om konst, det är roligt, säger hon.

Skön förening mellan två konstarter

Mat och måleri passar lite extra bra ihop, tycker hon.

– Här möts två konstarter, matlagningskonst och måleri, fler sinnen blir inkopplade säger hon.

Men det handlar också om ekonomiska realiteter. Den konstnär som säljer sin konst på ett galleri får räkna med att det tar cirka 30 procent av försäljningspriset.

– Det blir inte lönsamt. Då försöker konstnärerna hitta nya vägar, säger Marie von Kraemer.

Snacka konst på nytt vis

Framförallt uppskattar hon dock kontakten med sin publik. I kväll fredag är det after work på saluhallen. Då kommer Marie att vara där.

– Det är så roligt att prata om konst. Konsten har varit nåt lite upphöjt som man ser på med respekt på och inte omfamnar. När man pratar om konst i ett sådant här sammanhang blir det mer kravlöst. Roligare, säger Marie von Kraemer.