ANNONS

Mariehällskyrkan föreslås bli kulturhus

Mariehällskyrkan på Bällstavägen står delvis tom.
Mariehällskyrkan på Bällstavägen står delvis tom.
En lokal förening vill starta ett kulturhus i Mariehällskyrkan.

Nu uppvaktar de politiker för att få sin vilja igenom.

Samtidigt är det oklart vad församlingen har för planer.
ANNONS

Kulturskola, konsert- och bioverksamhet och replokaler.

Det är några exempel på vad som skulle kunna inrymmas i den gamla kyrkan nära Bällstavägen i Mariehäll i Bromma, enligt föreningen Mariehäll.

– Huset ligger väldigt centralt och nära till det nya torget i Annedal. Det bor fler tusen nya människor i Annedal, men det finns inget kulturhus, säger Olle Finnman, talesperson för föreningen.

I dag har församlingen ingen verksamhet i huset. I stället finns där några lägenheter samt föreningslokaler.

Men enligt Bromma församlings kyrkoherde Torbjörn Gustavsson finns det just nu inga planer på att sälja Mariehällskyrkan.

– Huset behöver stora investeringar, bland annat tillgänglighetsanpassning, för att kunna användas som församlingslokal. Samtidigt växer Annedal och någon form av församlingsverksamhet ska vi ha där, säger han.

Samtidigt tittar församlingen av kostnadsskäl över flera lokaler, bland annat Mariehällskyrkan. Och skulle det bli en försäljning är det, enligt Torbjörn Gustavsson, viktigt för församlingen hur den framtida verksamheten skulle se ut.

– Det får inte bli någon pizzeria.

Många församlingsbor har varma relationer till kyrkan. Kulturhusidén från föreningen Mariehäll är formulerad i ett medborgarförslag till kulturnämnden som ännu inte behandlats av politikerna. Frågan ska också diskuteras på nästa möte i kyrkofullmäktige.

ANNONS

Enligt Olle Finnman finns det två alternativ för finansiering av ett eventuellt kulturhus. Det första är att kommunen går in och står för det själva. Det andra är stöd från myndigheten Boverket som kan hjälpa till och bekosta delar av det de kallar för bygdehus.

– Det alternativet är lite mer äventyrligt då föreningen går in och står för en del och sedan hyr ut till olika verksamheter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.