Mariette redo slå Måns

På lördag intar Västertorpsbon Mariette Hansson scenen i Mellos final med ett nummer som har imponerat på många.

Hon beskriver sin låt ”Dont stop believing” som hoppfull.

– När man känner sig svag i vissa perioder är det viktigt att kunna förlita sig på att vi tar hjälp av varandra, säger hon.

Några veckor har gått sedan segern i Melodifestivalens första deltävling i Malmö. Mariette imponerade med sitt framträdande fyllt av dramatik och tog sig raka vägen till finalen. För en gångs skull var flera kritiker överens: ”Rätt låt vann”.

Nu börjar det dra ihop sig till final på Friends arena för artisten Mariette.

– Jag trodde jag skulle ha en månad på mig att göra en massa saker och nu är det helt plötsligt ganska nära. Jag har jobbat med en video och nya låtar. Det har gått snabbt den här månaden.

Att inta scenen igen tror hon ska gå bra. Den här gången får hon fajtas med storfavoriterna Måns Zelmerlöw och Jon Henrik Fjällgren.

Men det hade varit så många repetitioner att hon kände sig ganska trygg redan i Malmö.

– Det är klart att det finns någon slags känsla av lite mer säkerhet. Det känns häftigt att få göra det en gång till. Jag känner mig helt redo och peppad.

Mariette har haft sin kurs klar sedan barnsben i Harplinge utanför Halmstad där hon växte upp. Det finns bilder när att hon kladdat på sin pappas akustiska gitarr redan innan hon kunde hålla den ordentligt.

En elgitarr vid elva års ålder följt av kommunal musikskola och framträdanden i aulan, olika band, deltagande i Sikta mot stjärnorna som 16-åring och inte minst en fjärde plats i Idol 2009 talar sitt tydliga språk.

– Det var något som kliade i fingrarna redan när jag var liten. Jag har nog alltid vetat om att det är detta jag vill syssla med. När jag hade stått på scen några gånger var jag helt säker.

Vad gäller lördagens framträdande säger hon:

– Jag försöker hålla mig helt neutral inför spekulationer. Det är roligt om folk tycker om låten, men nu försöker jag koncentrera mig på att göra ett bra jobb.

Betyder låten något för dig?

– Ja verkligen, det känns som om den är min. Och jag måste kunna stå för varenda stavelse. Det är en hoppfull låt, att vi ska finnas för varandra. När man känner sig svag i vissa perioder är det viktigt att kunna förlita sig på att vi kan ta hjälp av varandra.

Är det någon händelse i livet du förknippar låten med?

– Jag förknippar den med tiden då jag skulle berätta för min familj att jag var tillsammans med en tjej. Där var en period då jag fick hjälp av mina vänner att våga vara den jag är och våga stå för det. Då var stödet från vänner väldigt viktigt, och känslan att man inte ska sluta tro.

Du har bott i Västertorp i fyra år. Trivs du?

– Det är väldigt lummigt och härligt här. Jag bor på en hörna bland alla träd och miniskogar och cykelvägar. Det är väldigt lugnt. Har man varit inne i stan och jobbat bland allt stök så är det så tyst, familjärt och skönt här.

Jag förknippar den med tiden då jag skulle berätta för min familj att jag var tillsammans med en tjej.mariette hansson, artist

Fakta

Dreadlooks en del av identiteten Fler söderortsbor i årets tävling

Namn: Mariette Hansson.

Ålder: 32 år.

Familj: Mamma, pappa, storebror.

Bor: Lägenhet i Västertorp.

Aktuell: Tävlar med bidraget ”Don’t Stop Believing” av Miss Li och Sonny Gustafsson i Melodifestivalens final i Globen på lördag. Släpper också inom kort en EP med nya låtar.

Om att ha dreadlocks: ”Jag skaffade det för tio år sedan på en salong i Göteborg och blev först förskräckt. Sen har det blivit en del av mig på något vis.”

Molly Pettersson Hammar, Älvsjö: ”I’ll Be Fine”. Hamnade på sjätte plats och åkte ut i deltävlingen i Göteborg.

Kristin Amparo,Bagarmossen: ”I See You”. Slogs ut i Andra chansen.

Annika Herlitz,Hägersten: ”Ett andetag”. Hamnade på sjätte plats och åkte ut i deltävlingen i Örebro.

Dinah Nah,Liljeholmen: ”Make Me (La La La)”. Klar för final via Andra chansen.

Emelie Irewald,Bandhagen: ”Där och då med dig”. Sjätte plats och åkte ut i deltävlingen i Malmö.