Marika fick p-bot av kommunen – på sin egen mark

Marika Tranback fick p-bot av kommunen på privat mark, Sollentuna
"Kommunen har medgett att de gjorde fel, ändå måste jag betala", säger Marika Tranback i Sjöberg.
Det är alltid irriterande att få en p-bot. Extra störigt om den aldrig borde ha utfärdats. Fråga Marika Tranback i Sjöberg. Hennes bil lappades av kommunens p-vakter trots att den stod parkerad på privat mark.

– Det var någon elak typ som ringde till kommunen och så skickar de hit parkeringsvakter utan att kolla upp att det här är vår egen mark. Det är inte klokt, säger Marika Tranback.

Hon visar upp platsen där bilen stod parkerad, i en ficka bredvid samfällighetetens egen lilla skaftväg, som så många gånger förut.

Marika Tranback fick p-bot på privat mark

Marika Tranback visar var bilen stod när den lappades av kommunens p-vakter, i en ficka intill körbanan. Och dessutom är det Marika som äger marken, tillsammans med de andra fastighetsägarna på skaftvägen. Foto: Tomas Stark

– I 30 år har vi och våra grannar parkerat här utan problem.

”Du får betala och sedan överklaga”

Men för några veckor sedan fick hon plötsligt en parkeringsanmärkning.

När Marika Tranback ringde till kommunen medgav en tjänsteman utan omsvep att det hade blivit fel. De skulle ha kollat vems mark det var innan de skickade ut parkeringsvakterna. Men de kunde ändå inte riva p-boten.

Marika Tranback, p-bot på privat mark

Marika Tranback visar en bild på hur hennes bil stod parkerad. Foto: Tomas Stark

– ”Du får betala och sedan överklaga”, sa de. Jag förstår att de kan göra fel, men då måste de ju kunna rätta till felet, säger Marika Tranback.

”Det finns ingen färdriktning där”

Skälet som parkeringsvakten hade angett för att utfärda p-boten var att bilen stod parkerad ”mot färdriktningen”. Även det gör Marika irriterad. Det finns ingen ”färdriktning” att ställa sig mot, menar hon, lika lite som i en p-ruta utanför mataffären där man själv väljer om man vill köra in bilen med nosen eller baken först.

Marika Tranback, p-bot på privat mark

Marika Tranbacks bil i fickan vid sidan av körbanan – ”mot färdriktningen” enligt parkeringsvakterna. Foto: Tomas Stark

– Det här är en liten ficka där man ställer bilen vid sidan av körbanan. Det finns ingen färdriktning där! säger hon.

P-anmärkning kan utfärdas på kommunens mark

Men framför allt vänder sig Marika Tranback mot att kommunen skickade ut parkeringsvakter som lappade hennes bil när den inte ens stod parkerad på kommunens mark.

Så här står det om parkeringsanmärkning på polisens hemsida: ”Om du stannat eller parkerat fel på kommunal mark kan du få en parkeringsanmärkning och bli skyldig att betala en felparkeringsavgift”.

Annorlunda på privat mark

På privat mark är det markägaren som kan ge böter – ofta genom att ha anlitat ett privat parkeringsbolag – men då heter det inte parkeringsanmärkning utan kontrollavgift.

Ändå fick Marika Tranback avslag på sin överklagan. Anledningen är att när det gäller ”vissa överträdelser” har polis eller parkeringsvakter rätt att utfärda felparkeringsavgift oavsett vem som äger vägen, förklarar polisens handläggare John Jacobsson.

I det här fallet gäller det en bil som stod i en ficka utanför körbanan?

– Vi anser att det är en väg där hon stod och eftersom vägen inte är enkelriktad stod bilen åt fel håll, säger John Jacobsson.

”Befängt”, tycker Marika Tranback. Men det hjälper ju inte.

– Nej, jag förlorar 1 000 kronor för att kommunen inte kollade vem som ägde vägen innan de skickade ut sina parkeringsvakter. De har till och med sagt att de inte ska åka hit igen framöver, säger hon.

Fakta

Skillnad på parkeringsanmärkning och kontrollavgift

Parkeringsanmärkning utfärdas på kommunens mark. Den som utfärdar en p-anmärkning utövar myndighetsutövning och vill du bestrida den så måste du vända dig till polisen. Men du måste ändå betala in bötessumman till Transportstyrelsen, som i sin tur för över pengarna till kommunen. Om ditt bestridande godkänns får du tillbaka avgiften.

För vissa överträdelser kan polis eller parkeringsvakt utfärda felparkeringsavgift för bilar utanför kommunens mark. Också den måste betalas till Transportstyrelsen även om du bestrider den.

Kontrollavgift kan du få på privatägd mark. Det är då markägaren som utfärdar den, men ofta har markägaren i exempelvis ett bostadsområde eller vid ett köpcenter överlåtit kontrollen åt ett parkeringsbolag. Till skillnad mot en parkeringsanmärkning måste du inte betala en kontrollavgift direkt utan du kan bestrida den – och först när/om det blir avslag måste du betala avgiften.