Marikas villa vigs åt kulturen

Greger Ahlberg, Marika af Trolle, Miguel Escribano och Ebba Strid Udikas organiserar kommunens nya  konstrunda. Om vädret tillåter blir Disponentvillan ett av besöksmålen.
Greger Ahlberg, Marika af Trolle, Miguel Escribano och Ebba Strid Udikas organiserar kommunens nya konstrunda. Om vädret tillåter blir Disponentvillan ett av besöksmålen.
Förra året köpte konstnären Marika af Trolle tillbaka sitt barndomshem – Disponentvillan i Nyfors. Nu vill hon göra huset till en knutpunkt för kultur. Redan till hösten blir den ett av flera besöksmål i en alldeles ny konstrunda.

Efter 32 år i Frankrike ville konstnären Marika af Trolle flytta hem till Sverige igen.

Hon bodde först i en lägenhet familjen haft länge och tänkte att hon väl hittar någonstans där hon och hennes dotter kan slå sig ner, så småningom.

Så, en kväll när hon blev bjuden på middag, fick hon höra att hennes barndomshem, Disponentvillan i Nyfors, var till salu.

– Det var en nästan osannolik tur, säger hon.

Marika af Trolle bodde i Disponentvillan från det att hon var ett år tills hon fyllde tolv.

När hon åter fick tillträde till det kulturminnesmärkta huset gav hon sig upp på vinden, där hon till sin stora förvåning hittade en koffert med sina gamla skolböcker i.

Personen som ägde Disponentvillan före Marika hade i samband med den planerade utdragningen av VA till Nyfors ansökt om att få stycka av tomten och bygga nytt, men det har varit helt ointressant för Marika. Hon vill i stället bevara naturen och göra huset till en knutpunkt för kultur, lite som prins Eugen gjorde med sin konstnärskoloni vid Prinsvillan runt förra sekelskiftet.

– Jag känner många musiker och andra kulturmänniskor, så jag hoppas att det ska kunna bli lite på det viset, säger hon.

Redan det här året hoppas dock Marika af Trolle kunna bjuda in Tyresöborna till ett alldeles nytt kulturevenemang.

Hon och konstnärskollegerna Greger Ahlberg, Miguel Escribano och Ebba Strid Udikas jobbar via nybildade föreningen Konstrundan på att Tyresö ska få en egen dito.

Planen är att redan till november bjuda in till en mindre konst-runda. Det är föreningens sätt att bidra till kommunens nya evenemang ”Kultur i höstmörkret”.

– Haninge har en, Värmdö har en, Roslagen har en och till och med lilla Älta har en. Nu är det hög tid att även Tyresö får en konst-runda, säger Ebba Strid Udikas, ordförande i föreningen.

Föreningen Konstrundan har redan bokat upp 20 verksamma konstnärer med anknytning till Tyresö till höstens runda som ska arrangeras på en handfull platser. Marika af Trolles Disponentvilla i Nyfors är en av dem, om vädret tillåter.

– Vi börjar i ett mindre format. Nästa år blir det kanske större och vid en annan tidpunkt, säger Ebba Strid Udikas.