ANNONS

Marinan vid Liljeholmskajen hotas med vite – oklart hur avloppsvattnet hanteras

Under ett par år har miljöförvaltningen krävt att få reda på hur båtarna vid marinan på Liljeholmskajen hanterar avloppsvatten.

Nu hotas marinan med vite om inte uppgifterna kommer in.
ANNONS

Det började med att en privatperson tipsade miljöförvaltningen i december 2013 att han sett båtar vid Threestar marina vid Liljeholmskajen släppa ut avloppsvatten rakt ut i Årstaviken.

Vid en inspektion kunde miljöförvaltningne konstatera att många av båtarna låg förtöjda vid båtklubben större delen av året. Förvaltningen krävde då att få en förteckning över vilka båtar som ligger där året runt och hur avloppsvattnet hanteras. Trots upprepade påstötningar har marinan inte lämnat in några uppgifter.

– Mina kollegor har försökt få kontakt med dem, men inte fått tag i någon, säger Danuta Persson, vid miljöförvaltningen.

Nu har miljöförvaltningen skickat ett föreläggande med hot om vite om totalt 40 000 kronor, om Threestar marina inte rapproterar vem som har hand om avloppshanteringen.

Ägaren till marinan säger till Dagens Nyheter att man nu har sagt upp avtalet med alla permanenta båtar och man anser därmed att problemet är ur världen.

– Det vet jag inget om. De har fortfarande tid på sig att överklaga och redovisa hur det här sköts. Om de bestämt sig för att säga upp alla båtar behöver de redovisa det, säger Danuta Persson.

I veckan visade vattenproverna vid Årstaviken att vattnet där är otjänligt. Om det beror på utsläpp från båtarna går inte att säga.

– Det är väldigt svårt att fastställa var bakterierna kommer ifrån, säger Danuta Persson.

Lokaltidningen Mitt i har sökt företrädare för marinan utan resultat.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.