ANNONS

Marionetteatern spelar ny pjäs för barn och pensionärer

Dockspelaren Ida Stéen i Marionetteaterns föreställning Minnen stadsteatern kulturhuset skärholmen
Dockspelaren Ida Stéen plockar fram minne efter minne i lådorna på scenen.
Musik, rörelse och fantasi. Nästa vecka är det premiär på Marionetteaterns föreställning Minnen på Kulturhuset i Skärholmen.
– Tanken är att barn och äldre ska ha en diskussion och prata om sina egna minnen, säger regissören Bernard Cauchard.
ANNONS

Dockspelarn Isa Steen är omringad av trälådor på en rund matta på golvet. En efter en öppnar hon lådorna och tar fram innehållet och ett nytt minne träder fram.

– Man får möta den här personen som minns sitt liv. Ett minne är exempelvis en cykel. Föreställningen leker med de här tingen precis som barn gör när de leker med något. Man leker med ting och ger dem liv och så blir det en liten historia, säger Bernard Cauchard.

Föreställningen är ordlös och bygger på musik, rörelse och fantasi.

– Det finns både bra och dåliga minnen, luktminnen och ljudminnen. Tanken är att barnen ska ha en diskussion och prata om sina egna minnen och att de ska använda sin fantasi. Minnen och drömmar ligger väldigt nära varandra. Jag tycker om att publiken själva får tolka det de ser, därför jobbar jag utan ord, säger Bernard Cauchard.

Dockspelaren Ida Stéen och regissören Bernard Cauchard i Marionetteaterns föreställning Minnen på Kulturhuset stadsteatern i Skärholmen

Dockspelaren Ida Stéen och regissören Bernard Cauchard repeterar föreställningen Minnen.

Minnen vänder sig till barn mellan 4 och 8 år men också till gamla. Bernard Cauchards intention är att olika generationer ska gå och se den tillsammans. Att äldre personer ofta minns saker från sin egen barndom tror han öppnar upp för spännande diskussioner och möten.

Jag tycker om när det finns en dialog mellan generationer när man går och tittar på teater

Bernard Cauchard.

– Jag tycker om när det finns en dialog mellan generationer när man går och tittar på teater. Det bästa är när en mormor kommer med sitt barnbarn och de pratar med varandra om sina olika erfarenheter av livet. Det håller igång de äldre samtidigt som de unga får höra en annan tolkning av det som de ser, säger Bernard Cauchard.

ANNONS

Han har en bakgrund som dansare, skådespelare, och musiker och har bland annat arbetat vid Cullbergbaletten.  I samarbete med Marionetteatern har han satt upp föreställningarna Lindansarna och Papper.

Ida Sten var senast aktuell i Marionetteaterns föreställning Alice.

Minnen har premiär den 11 oktober på Kulturhuset i Skärholmen.