ANNONS

Mark för miljoner

I Ullna strand har Titiana och Ncc köpt mark för nämrare hundra miljoner kronor för att bygga bostäder.
I Ullna strand har Titiana och Ncc köpt mark för nämrare hundra miljoner kronor för att bygga bostäder.
I Västra Roslags-Näsby har två jätteförsäljningar genomförts för sammanlagt över 50 miljoner kronor. Köparna är Besqab och Peab.
I Västra Roslags-Näsby har två jätteförsäljningar genomförts för sammanlagt över 50 miljoner kronor. Köparna är Besqab och Peab.
utsikt från Ullnatippen
I Arninge har bland annat Peab och Byggmästargruppen köpt stora områden.
Täby är till salu.

Bit för bit säljs kommunens mark av. Under de senaste tio åren har mark för över 780 miljoner kronor sålts av.

Det är mer än dubbelt så mycket som jämnstora grannkommunen Sollentuna. Mitt i har kartlagt markaffärerna.
ANNONS

I år är det 10 år sedan Leif Gripestam (M) tillträdde posten som kommunstyrelsens ordförande. Under den tiden har Täby fortsatt att utvecklas i en tydlig riktning. Kommunal mark har sålts till högstbjudande som fått utveckla den.

Större delen av marken har blivit eller ska bli bostäder. Bland köparna hittas stora byggbolag som JM, Småa och Ncc. Beloppen som kommunen har tjänat på försäljningarna är enorma. Under 2009 såldes delar av Täby centrum av. De billigaste bitarna gick på runt 25 miljoner kronor. Den dyraste för över 70 miljoner.

Totalt har kommunen sålt mark för minst 780 miljoner under Leif Gripestams tid vid makten. Som jämförelse kan nämnas att grannkommunen Sollentuna, som liksom Täby styrs av Alliansen och som är jämförbar i storlek både sett till yta och befolkning, sålt mark för knappt 340 miljoner kronor under samma tid.

Men enligt Leif Gripestam handlar markaffärerna främst inte om att spä på kommunens kassakista.

– Vi säljer mark för att bygga bostäder och utveckla Täby, säger han.

Idén är enkel. Kommunen säljer mark till privata aktörer som bygger bostäder. Inkomsterna från försäljningen kan kommunen sedan använda till finansiera de investeringar som de nya bostäderna kräver, såsom skolor, dagis och vägar.

Markförsäljningen har inneburit att kommunen sluppit obekväma skattehöjningar eller nedskärningar på andra områden för att finansiera investeringar. Bland annat har det nya kommunhuset finansierats av markförsäljningar.

Enligt Leif Gripestam finns det inga problem med att förlita sig på inkomster från markförsäljning eftersom de används till engångsinvesteringar. Något ekonomiskt bakslag när det inte går att sälja mer mark är därför inte att vänta menar han.

Det finns dock kritik mot markförsäljningen. Från oppositions håll menar man att den omfattande försäljningstakten gör så att bostadsbyggandet blir socialt ohållbart.

ANNONS

– Det gagnar inte kommunens utveckling att alltid sälja. Om vi ska få fler hyresrätter är det viktigt att vi behåller mark och antingen bygger egna eller behåller tomterna och ställer krav på byggarna. Annars byggs det bara bostadsrätter för högavlönade, säger oppositionsrådet Annica Gryhed (S).

I vissa fall har kommunen ställt krav på köparna att bygga hyresrätter, men enligt Annica Gryhed räcker inte det i längden.

– Då vet man inte vad som händer med dem på sikt, om de omvandlas till bostadsrätter efter ett antal år, säger hon.

Därför vill hon att kommunen bromsar försäljningstakten. Bland annat vill hon att kommunen behåller marken vid Täby park och förvaltar den själva istället för att sälja.

– Vi bör ha en mer restriktiv hållning med kommunens mark, säger Annica Gryhed.

Att kommunen själva skulle börja bygga och förvalta bostäder är dock inte aktuellt. Täby äger sedan länge inga egna hyresrätter och kommunen har inget eget bostadsbolag. I stället sköts allt bostadsbyggande av privata aktörer. Några planer på att ändra det finns inte.

En annan kritik som framförts mot markförsäljningen är att det byggs för mycket. En del Täbybor är oroliga för att kommunens gröna prägel ska försvinna när stora markområden säljs till byggbolag. Enligt Leif Gripestam behöver de dock inte oroa sig.

– Vi kommer inte att exploatera stora skogsområden, halva Täby ska vara grönt, säger Leif Gripestam.

Fakta

Stora markförsäljningar i Täby

2009: JM köpte delar av Täby centrum för 73 miljoner kronor. Samma år säljs andra delar av området för totalt hundratals miljoner.

2010: Peab köper mark i Roslags-Näsby för 33 miljoner kronor.

2012: Skanska köper mark i Byle för 19 miljoner kronor.

2013: Ncc köper delar av Ullna strand för 60 miljoner kronor. Totalt säljs mark i området för närmare 150 miljoner det året.

Källa: Täby kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.