ANNONS

Mark försörjde sig på fickstölder

Julhandeln är rena julafton för ficktjuvarna.

När stockholmarna tränger ihop sig i gallerior och affärer slår de till.

Hittills i år har över 11 000 anmälningar kommit in till polisen.
ANNONS

Trängseln är tjuvens bästa vän. När du är upptagen med att ta dig fram bland människomassorna på centralstationen, i affären eller på tunnelbanan märker du inte att personen som råkade gå in i dig även fick med sig din plånbok. Under juletider och semestertider ökar antalet fickstölder – markant.

– Man utnyttjar folk som är upptagna med annat, som att kliva på sitt tåg. Tjuvarna opererar i trängseln. I julhandeln är fler människor ute och rör sig och då ökar risken, säger Johan Lundström vid Klara närpolis.

Men fickstölderna går även upp över tid. Sedan 2002 har antalet anmälningar ökat med närmare 100 procent- enheter, något Johan Lundström tror har flera förklaringar.

– Dels växer Stockholm och fler människor bor och verkar i staden. Men många som begår de här brotten rör sig över hela Europa och påföljden i Sverige är inte lika hård som i andra länder, säger han.

För Mark Bernfell blev fickstölderna ett sätt att försörja sig när han blev hemlös efter flera år av missbruk och grov kriminalitet. Nu har han lämnat den kriminella banan och är verksamhetsansvarig på Kris (Kriminellas revansch i samhället) i Stockholm.

– Mitt område var Centralstationen. Alla typer av människor är där, det är trångt och folk har bråttom, berättar han.

I början arbetade han själv, men gick efter ett tag över till att stjäla i par. Metoden var enkel: En distraherade, den andra gick igenom fickorna på offret.

– Ofta stod man och spanade vid en bankomat och såg hur mycket pengar någon tog ut. Jag fick ihop runt 500 kronor per dag, men de organiserade ligorna kommer upp i flera tusenlappar. De är proffs och åker runt i hela Sverige, säger han.

Hur hade människor kunnat försvåra för dig när du stal?

ANNONS

– Det enklaste sättet är att vara vaksam. Men det är svårt, har du uppmärksamheten på annat håll märker du inte om någon går igenom dina fickor. Men att lägga värdesaker i innerfickorna och stänga jackan och hålla uppsikt på sin väska är det absolut bästa sättet att skydda sig, säger Mark Bernfell.

Mark Bernfell är aktiv i Kriminellas revansch i samhället. Att lägga värdesaker i innerfickan och stänga jackan är hans bästa tips för att skydda sig i julträngseln.

Fakta

Fördubbling på 10 år