ANNONS

Mark säljs av för att klara byggen

Vaxholm har minst pengar per invånare i länet. Nu vill Alliansen ta stora lån för att bekosta olika byggen.

Riskfyllt, anser oppositionen.
ANNONS

– Vi har redan lån på 436 miljoner kronor. Att ta nya lån på 250 miljoner kronor vore extremt negativt. Vi börjar närma oss Greklands ekonomi, säger Katherine Lindqvist (S), oppositionsledare.

Den 21 november klubbar politikerna kommunens budget för de kommande tre åren. Den borliga alliansen vill satsa 250 miljoner kronor på att bygga ett ”campus” med ny högstadieskola, förskola och skolidrottshall på Pålsundsskolans mark.

För att ha råd med detta behöver kommunen ta lån, men planen är att få igen pengarna genom att sälja mark där bostäder kan byggas.

Orsaken till att oppositionsledaren Katherine Lindqvist inte vill att kommunen tar nya lån är att hon anser att kommunens ekonomi är för dålig.

Förra årets balansräkning visade att kommunen hade 7 520 kronor per invånare i förmögenhet, när skulderna dragits bort från tillgångarna. Det är minst i länet, Österåker hade dubbelt så mycket pengar i samma jämförelse.

Nu vill Vaxholm ta mer lån, trots att de redan har skulder för gamla investeringar på 436 miljoner. Det klarar kommunen, anser kommunstyrelsens ordförande, Per Mosseby (M).

– Vi har gått med vinst åtta år i rad, säger han.

För att slippa ta lån på 250 miljoner vill oppositionen dra ner på byggtakten, och bland annat bygga om Norrbergsskolan i stället för att bygga en ny skola. Per Mosseby menar dock att det blir dyrare än ett nytt högstadium.

Katherine Lindqvist är även kritisk till alliansplanerna på att sälja mark för att finansiera lånen.

ANNONS
Fakta

Skolbyggen

En ny kulturskola och ett nytt särskilt boende med 50 platser.

Detta, samt ett nytt campus vid gamla Pålsundsskolan, ingår i budgeten för 2012-2014.

Campusets nya skolidrottshall väntas få upp till 18 omklädningsrum.

Källa: Vaxholms stad.