ANNONS

Markaffären i Henriksdal klubbad

Nacka kommunfullmäktige beslutade i måndags kväll om att sälja marken till tre bostadsrättsföreningar i Henriksdal.
Affären betyder att föreningarna som i dag hyr marken som husen står på köper marken och därmed undviker en kommande höjning av tomträttsavgälden som var på gång.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Nacka skrev om försäljningen i måndags.

– Den här affären ger de boende i Henriksdal både trygghet och rådighet över sin egen mark, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar till ett av allianspartiernas i Nackas hemsida.

Även L, C och KD ställde sig bakom försäljningen:

– Det är ett klokt beslut av tomträttshavare att friköpa sina tomter. Nu får de ta del av värdeökningen för sina fastigheter istället för att det ska tillfalla kommunen, säger Jan-Eric Jansson (KD), till hemsidan.

När ärendet var uppe till beslut i kommunstyrelsen i februari lät Socialdemokraternas oppostionsråd Khashayar Farmanbar anteckna att han beklagade att de som bor i föreningarna nu står med ”hela risken ifall ränteläget förändras.” S sade också att partiet i detta fall valde det alternativ som innebär det ”mindre smärtsamma resultatet” för de som bor i föreningarna, att föreningarna tar banklån på omkring 520 miljoner kronor istället för att betala tomrättsavgäld som riskerar att bli dyrare än att köpa loss marken.

Läs mer om Nacka: Nackaduo nystar i trippelmord i ny bok

Läs mer om Nacka: Här granskar domstolen branta backen i Sickla

 

ANNONS