M: Markanvisa idrottshall i Hagastaden – nu

Idrottshall planeras vid Wenner-Gren Center. Men planerna behöver snabbas på, tycker M.
Idrottshall planeras vid Wenner-Gren Center. Men planerna behöver snabbas på, tycker M.
Majoriteten ger inga klara besked om Hagastadens nya idrottshall.
Det tycker Moderaternas Anna König Jerlmyr, som vill att staden gör en markanvisning.
S, däremot, kallar kritiken för "slarvig".

Som Mitt i tidigare berättat råder brist på sporthallar i Norrmalm. Faktum är att det inte finns en enda fullstor idrottshall i stadsdelen.

Frågan har varit på tapeten i flera år, men har hettat till ordentligt de senaste dagarna.

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) anser att den politiska majoriteten måste agera när det gäller den planerade idrottshallen i Hagastaden.

–Det är väldigt allvarligt. I Hagastaden planeras för 6 000 bostäder och staden har en gyllene möjlighet att utveckla stadsdelen genom att markanvisa för både en idrottshall och en skola vid Wenner-Gren Center. Men det har inte gjorts, säger hon.

”Vi får inga besked”

Processen för att bygga en idrottshall i Hagastaden har pågått i flera år och KFUM, som skissat på ett förslag, har sedan tidigare en markreservation vid Wenner-Gren Center. Men det räcker inte, enligt König Jerlmyr (M).

– Vi anser att man ska markanvisa marken. Vi har gjort skrivelser om det, men ändå får vi inga tydliga besked. När det finns intressenter som vill bygga borde Stockholms stad stå med öppna armar.

Intill idrottshallen planeras också för 350 bostäder. De borde enligt Anna König Jerlmyr flyttas till Västra Vallhallavägen.

–Att bygga bostäder intill idrottsplatsen kommer bara att försvåra. Man skulle kunna flytta bostäderna samtidigt som man exploaterar marken för idrottsändamål och skola.

Mogert: ”Så går inte processen till”

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) kallar Moderaternas kritik för ”slarvig”.

– Vi kan inte bara gå ut och politiskt bestämma vem som ska bygga. Så går inte processen till.

Är det inte viktigt att ge klara besked?

– Planen för Hagastaden har pågått i 17 år. Man jobbar sig vidare, kvarter för kvarter och så småningom kommer vi att nå det här området. Det vet Anna König Jerlmyrs kollegor om.

Roger Mogert är positiv till KFUM:s skisser.

– Jag tycker att deras planer är tilltalande och bra. De har också tankar på att använda hallen som startpunkt för promenader, vilket känns som ett sympatiskt tänk. Det är mycket möjligt att det blir de som bygger.

Bostäder redan inplanerade

Han ställer sig frågande till M:s förslag att flytta bostäderna intill idrottshallen till västra Vallhallavägen.

– Där finns redan en detaljplan för 700 lägenheter, som dessutom är förskjuten eftersom man inte klarar miljökraven. Jag förstår inte vad Anna König Jerlmyr menar när hon föreslår 350 lägenheter där. Det skulle innebära att vi byter ut 700 lägenheter mot 350, säger Roger Mogert som menar att det inte finns plats för fler lägenheter än 700 vid Västra Vallhallavägen.

M slår tillbaka

Anna König Jerlmyr (M) är förvånad över Roger Mogerts svar.

– Antingen så har han inte läst våra skrivelser i nämnderna, vilket är allvarligt nog. Eller så har han själv inte koll på hur stadens processer ser ut, vilket skulle vara ännu allvarligare. Vårt förslag är att staden markanvisar och planlägger en yta för idrottsändamål i Hagastaden. Vi har inte föreslagit att staden politiskt ska bestämma vem som ska bygga, det har Mogert hittat på helt själv. Däremot har vi sett KFUM:s förslag och skulle välkomna en sådan verksamhet, säger hon.

Enligt König Jerlmyr går det utmärkt att få in fler bostäder på Västra Valhallavägen.

– Det vore till och med önskvärt. Jag tror nog att Roger Mogert borde läsa på innehållet i den detaljplanen en gång till, säger Anna König Jerlmyr.