Ny trend bakom markbränder – se videon när aspluddet brinner

Brandkåren har redan tvingats åka ut på ett tiotal bränder i Järfälla och Upplands-Bro den här veckan. Läget är ansträngt. Under tisdagen inträffade drygt 200 markbränder i länet.
Orsak? I många fall tros ungdomar tända på det vita aspluddet som täcker grönytorna nu.
– Det är klart olämpligt naturligtvis, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Aspens frön, det vita ludd som lagt sig som ett täcke över Upplands-Bro och Järfälla, tros ligga bakom de ovanligt många markbränderna senaste dagarna. Det är nämligen extremt lättantändligt.

Brandkårerna får jobba hårt.

– Vi har varit sjukt överbelastade, både under måndagen och tisdagen. Vi åker kors och tvärs och hjälper varandra, säger Patrik Asp, styrkeledare på Brandkåren Attunda.

Kan räcka med en fimp

Under tisdagen ryckte brandkårerna i hela länet ut på drygt 200 markbränder, varav minst tio i Järfälla och Upplands-Bro.

Det är ovanligt mycket, särskilt för att vara så tidigt på året.

De torra markerna och det lättantändliga luddet gör att det räcker med en slarvigt släckt cigarettfimp, eller till och med en glasbit som ligger illa till för att det ska ta fyr.

Polisen: Klart olämpligt

Men det räcker inte som förklaring, tror polisen.

– Vi har fångat in lite ungdomar runtom i länet när de tänt på luddet. Vi tror de sett på sociala medier när andra tänt på och sen velat testa själva, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Nu går polisen ut med en varning.

– Det är klart olämpligt naturligtvis, hur kul det än kan tyckas verka att tända på. Därför uppmanar vi föräldrar att förklara för sina barn att det är en riktigt dålig idé, säger Magnus Nilsson.

Många bränder vid skolslut

 

Södertörns brandförsvar är inne på samma linje. De tycker sig se ett mönster i bränderna som får dem att tro att det är ungdomar som ligger bakom.

– Det var flera bränder som startade när skolan slutade i går och efter middagstid, men inte under middagstid, säger Jonas Andersson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

 

Mitt i har tagit del av en sådan video, där man ser hur snabbt luddet brinner, som florerat på sociala medier.

Sätter hoppet till regnet

Enligt Magnus Nilsson är det i regel inget ont uppsåt bakom bränderna.

– Det här är inga härdade ungdomskriminella eller mordbrännare, utan de har väl velat testa och sen har det inte blivit som de tänkt, säger han.

– Det här blåser med största sannolikhet över om ett par dagar när regnet kommer och blöter ner mark och frön, fortsätter han.