ANNONS

Markens gifthalt ska undersökas

Gula varningsskyltar har satts upp vid stranden, där föroreningarna ligger mera ytligt än på gräsmattorna längre upp på land.
Gula varningsskyltar har satts upp vid stranden, där föroreningarna ligger mera ytligt än på gräsmattorna längre upp på land.
Vinterviken är ett av Stockholms mest förorenade områden.

Höga halter av bly och arsenik i marken har fått kommunen att sätta upp varningsskyltar.

En stor utredning ska nu klargöra hur allvarligt läget är.
ANNONS

Det är gnistrande kallt och soligt i populära Vinterviken. Många är ute och promenerar med barn-vagnen, några åker skidor eller joggar.

Men under det vita snötäcket döljer sig förorenade jordlager. Vid strandkanten satte kommunen i höstas upp gula varningsskyltar som råder föräldrar att hålla koll på sina småbarn. Prover har nämligen visat på höga halter av arsenik och bly vid stranden, och att stoppa jord i munnen kan vara farligt och i värsta fall orsaka blyförgiftning.

– Ja, det är ju inte så att man känner för att bada här på sommaren, eller låta barnen springa barfota, säger tvåbarnsmamman Sandra Benngård som är ute med Helmer, nio månader, i vagnen.

– Fast min 1,5-åring var här och plaskade i vattnet förra året. Då hade jag ingen aning om det här. Men han fick ingen kallsup i alla fall, säger väninnan Karin Johansson som tycker att det hela känns obehagligt.

För att minska faran täcktes markområdet förra sommaren med ett lager grus, men folk manas ändå till försiktighet. Förutom små barn är även hundar i riskzonen eftersom de ofta nosar och slickar på marken.

Kommunen har gjort flera undersökningar genom åren, men nu har man fått en miljon kronor från Naturvårdsverket för att ta ett större grepp och klarlägga vilka farliga ämnen som finns och hur mycket de påverkar miljö och människor.

– Det handlar om att få ett underlag för en eventuell framtida sanering. Vinterviken är ett högt prioriterat område hos länsstyrelsen, kommunen och hos oss på Naturvårdsverket, säger handläggaren Anna Nordin.

Undersökningen ska dra igång när upphandlingen är klar men det kan dröja till i höst, för att inte borrningar och annat ska störa för mycket.

– Det kommer att tas prover i de mindre byggnaderna. Den stora svavelsyrafabriken där kaféet ligger har redan undersökts, säger Teresia Skönström, miljöingenjör på kommunens exploateringskontor.

ANNONS

Någon fara att fika där är det inte, enligt henne.

Om det visar sig att området behöver saneras måste ytterligare pengar sökas, vilket gör att det tidigast 2014 kan bli aktuellt med åtgärder.

Om detta blir verklighet kommer området att spärras av.

– Ja, så blir det ju. Då ska det ju grävas och muddras under en ganska lång period, säger Teresia Skönström.

På Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) håller man parallellt på med att utreda de radioaktiva effekterna av den gamla kärnbränslefabriken som fanns i Vinterviken under 1950- och 60-talen.

– Men så här långt har vi inte funnit något alarmerande, säger Stig Wingefors, utredare vid SSM.

Fakta

Dynamit och kärnbränsle tillverkades

Vinterviken är ett gammalt industriområde. På 1800-talet fanns en zinkfabrik och mellan 1865 och 1920 tillverkade Nobel sprängämnen här.

Under mitten av 1900-talet hade AB Atomenergi en verksamhet där uran utvanns ur blyhaltigt skiffer.

Stockholms stad tog över markområdet på 1970-talet. I dag pågår ingen industriell verksamhet i Vinterviken.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.