”Marknaden blir nog lite lugnare”

Det blir inga amorteringskrav i augusti. Östermalmsmäklarna tror marknaden nu lugnar ner sig.

Från den 1 augusti skulle svenskarna behöva amortera mer på sina bolån. Men Finansinspektionen (FI) backade i torsdags och meddelade att amorteringskravet inte införs i sommar.

Mitt i har talat med flera mäklare om hur innerstadsmarknaden påverkas.

– Priserna har gått upp mycket nu ett tag, men vi tror att det kanske lugnar ner sig och blir lite mer stabilt efter beskedet. Vilket ju bara är sunt, säger Anna Alvagård på Fastighetsbyråns Östermalmskontor.

Henrik Jansson på HusmanHagberg tror att priserna i stadsdelen kommer att ligga på ungefär samma nivå som de gör i dag. Även utbudet tror han blir ungefär det samma, även om objekten kanske säljs i lite lugnare takt.

– Jag tror det blir lite lugnare på små lägenheter. Unga människor har generellt mind­re pengar att röra sig med, och då ville man hinna före amorteringskraven för att slippa den utgiften, säger Henrik Jansson som i torsdags hörde om kollegor som påverkades av FI:s besked.

– Jag personligen drabbades inte men jag hörde om avhopp i budgivningar och avbokningar av fotograferingar via branschkolleger, säger han.

En som kände av beskedet var Peter Eriksén på Mäklarhuset.

– Jag märkte direkt i en budgivning att de två översta budgivarna hoppade av på torsdag morgon. Priset blev 260 000 under det översta budet, säger han.