ANNONS

Markoolios VM-guldfirande: nattade barn, ringde mamma – och skrek

Markoolio och Finska flaggan
Markoolio och finska flaggan.
Ingaröbon Marko ”Markoolio” Lehtosalo som växte upp i Orminge men har sina rötter i Finland jublar över vårt grannlands VM-guld i ishockey.
– Skitkul, säger han till Expressen.
ANNONS

Inför OS i Salt Lake City 2002 rappade Markoolio ”Sudden du är fri, kom igen skjut ett skott”. I texten nämnde han ingenting om sina sympatier för de finska lejonen – Tre Kronors värsta konkurrent.

Men efter söndagens VM-final i ishockey där Finland överraskande besegrade Kanada kan han inte hålla tillbaka känslorna.

– Fantastiskt, fantastiskt! De gjorde en jäkla stor prestation tillsammans, det är kul att visa att även om inte att är NHL-proffs så går det med en jävla laganda. Skitkul, man kan visa att det går, säger han till Expressen.

”Uppvuxen här”

Han växte upp i Orminge och bor numera på Ingarö. Men Finland är ändå favoriten i hockeyrinken.

– Jag var nio månader gammal när jag flyttade till Sverige, jag är uppvuxen här. Men jag är uppvuxen i en finsk familj, att heja på dem i ishockey är ingen man väljer – det är något man uppfostras till, säger han till Expressen.

Nattade barn och skrek

Han berättar för tidningen att han inte kunde följa varenda minut av matchen eftersom han var tvungen att natta sina tre barn i periodpauserna.

– I sista perioden kunde jag inte hålla mig, jag skrek ganska högt. Jag var livrädd för att barnen skulle vakna, men det gjorde de inte som tur var.

Ringde mamma

Dessutom ringde han då och då sin mamma Irma för att lämna matchrapporter.

– Jag ringde morsan, hon klarar det inte. Hon får hjärtattack. Så jag har varit tvungen att ringa henne lite då och då och berätta ställningen. Hon pallar inte att kolla. Hon sa: ”Jag kastar ut tv:n!”.

ANNONS
ANNONS