Kartor: Här smäller Aurora i Stockholm

Amerikanskt militärfordon på Älvsborgsbron i förra veckan.
Amerikanskt militärfordon på Älvsborgsbron i förra veckan.
I veckan kommer försvarsövningen Aurora 17 att märkas i Stockholm. Räkna med att se hemvärnet öva strid bland annat på Söder och vid Bromma flygplats. Och på söndag är det risk för bilköer.

På söndag kör ett stort antal militära fordon genom stan från Uppsala-Arlanda ner till Södertälje och trafiken kan påverkas när de rör sig på vägarna i stora och långsamma kolonner.

Om man stöter på dem ska man låta bli att köra om eller försöka ta en annan väg. Man kan också möta tunga militärfordon som rör sig långsamt över broar eller måste köra mitt i vägen. Inte heller då är det någon bra idé att köra om. Försvaret vill inte ange exakt vid vilka klockslag och på vilka vägsträckor transporterna sker.

På söndag anordnas också en försvarsdag på Gärdet. Den som ska åt det hållet uppmanas av försvaret att lämna bilen hemma.

Från onsdag och en vecka framåt, den 20–27 september, övar hemvärnet vid Bromma flygplats, i Hjorthagen, vid Sörentorp och på Söder. Man får vara beredd på att se soldater genomföra stridsaktiviteter och höra skottlossning med lös ammunition från morgon till kväll. Dessutom kan det bli en del tillfälliga avspärrningar.

Busslinje leds om

Mellan fredag och söndag leds busslinje 557 om i Kungsängen, där Livgardets övnings- och skjutfält stängs av. När övningen pågår ska bussbolaget Nobina informera om vilken den nya sträckningen blir.

I södra skärgården kommer marinens fartyg att röra sig till och från Gotland dygnet runt mellan den 17 och den 20 september. Och från den 17 till den 24 september dyker stridsbåtar, svävare och trossbåtar från amfibieförband upp i vattnen runt Korsö, Utö och på Hårsfjärden.


Här smäller det

Inom blått område kan militär uppträde. Inom rött område har Försvarmakten skottlossningstillstånd.

Under dessa tider kan det smälla:

  • Torsdag 21/9 kl. 07–21
  • Fredag 22/9 kl. 07–21
  • Lördag 23/9 kl. 08–18
  • Söndag 24/9 kl. 09–18
  • Måndag 25/9 kl. 07–21
  • Tisdag 26/9 kl. 07–21

Bromma flygplats

Södermalm

Hjorthagen

Sörenstorp

Källa: Försvarsmakten. Grafik: Mitt i Stockholm.