ANNONS

Markus hundminnesplats blev en världsnyhet

Hunden Iggy fick en egen minnesplats på Drottninggatan.
Hunden Iggy fick en egen minnesplats på Drottninggatan.
Få har väl missat den fina gesten till den hund som dog i terrordådet på Drottninggatan?
Sundbybergaren Markus Krantz står bakom det hyllade initiativet.
– Det har varit helt bisarrt! BBC ringde och väckte mig igår, säger femhundsägaren.
ANNONS

När avspärrningarna på Drottninggatan hävdes i fredagskväll åkte Sundbybergsbon Markus Krantz och sambon till platsen. De ville hedra offren, också den hund som dött.

Med sig hade de ljus, ett hundhalsband som Markus första egna hund burit, och några hundgodisar. På platsen där hunden blev påkörd av lastbilen skapade de minnesplatsen.

– Det var min mamma som bad mig lägga upp en bild på Facebook, berättar Markus.

Snart började telefonen ringa. Markus minnesplats blev snart en viral succé med tusentals likes och delningar samtidigt som blomberget växte och växte vid minnesplatsen.

Förutom att prata med nyhetsmedier har Markus fått hundratals vänförfrågningar och meddelanden på Facebook. Uppståndelsen har kommit som en chock.

– Det har varit helt bisarrt. BBC ringde och väckte mig igår morse. Då blev jag lite ställd!

– Men jag tror folk behöver små ljusglimtar när det är mörkt. Och poängen var ju att ge hunden uppmärksamhet. Han kändes lite bortglömd mitt i allt. Nu sörjer hela världen honom istället känns det som.

En noja har efter den enorma responsen dock dröjt sig kvar – vad tyckte hundens ägare om uppståndelsen?

Det efterlängtade svaret kom via Facebook.

ANNONS

– Ägarna skrev till mig och tackade mig för att jag uppmärksammat Iggy och gick till Drottninggatan när inte de orkade. De tyckte det var fint att så många ville minnas honom. Det kändes skönt, säger Markus.

Du är hundperson själv, eller hur?

– Ja, jag har fem egna hundar som vi pressar in i en tvåa i Sumpan! De är hittehundar från Rumänien och därför blev det lite extra känsligt när vi hörde att Iggy också var hittehund, från Irland. Jag tog kontakt med adoptionscentrat i Dublin som också var väldigt ledsna. Nu har jag gått tillbaka till minnesplatsen och lämnat en hälsning från dem.

Inlägget.