Min lokala hjälte

Markuskyrkan stänger – öppnar tillfällig verksamhet

Markuskyrkan har haft problem med ventilationen vilket har gjort besökare sjuka.
Markuskyrkan har haft problem med ventilationen vilket har gjort besökare sjuka.
Anställda och besökare har blivit sjuka efter att ha vistats i Markuskyrkan– nu ska den stängas för renovering.

Men kyrkoarbetet kommer att fortsätta, bland annat i form av utomhusgudstjänster.

Markuskyrkan i Björkhagen har sedan tidigare haft problem med ventilationen och redan under förra året beslutade Skarpnäcks församling att en renovering var nödvändig. Detta på grund av att den dåliga ventilationen gjorde många att föreningsmedlemmarna och även besökare har blivit sjuka efter att ha besökt kyrkan.

I måndags beslutade församlingen att kyrkan ska stängas helt från och med den 18 april, på grund av arbetsmiljöskäl.

– Alla anställda som vill har fått vara med i processen att hitta nya lösningar. Vi vill se att det blir en välsignelse, samtidigt som det är en sorg att stänga kyrkan, säger Maria Berg, kyrkoherde i Skarpnäcks församling, Svenska kyrkan, i ett pressmeddelande.

Enligt församlingen kommer renoveringsarbetet ske med målsättningen att kyrkan ska kunna öppnas igen så snart som möjligt.

Under tiden har församlingen spånat på andra alternativ för att hålla igång verksamheten som vanligt, bland annat genom utomhusgudstjänster och samarbeten med andra kyrkor i söderort.

– Vi kommer att kunna döpa, konfirmera, viga och begrava precis som innan, säger kyrkoherde Maria Berg i ett pressmeddelande.

Däremot kommer Markuskyrkans ringtradition att fortsätta som vanligt.

Under kyrkans sista dag innan stängning den 17 april kommer kyrkan fira lite extra med Högmässa, gemensam måltid och sedan blir det klassisk musik.