Mars är katternas galna månad

I mars får katterna vårkänslor, de skriker, slåss och vill para sig. Resultatet: massvis av kattungar som föds hemlösa och går ett kort och hårt liv till mötes.

Katten Nike åmar sig litegrann på undersökningsbordet med lugnar sig snart när djurskötaren Nicole Roma visar hur det går till när man chipmärker och kastrerar en katt. Nike som är född ute blir allt mer van att bli hanterad av människor. Nicole håller upp henne, på magen har hon ett tre centimeter långt ärr efter den kastrering hon nyligen genomgått.

– Det är ett ganska enkelt ingrepp säger Nicole Roma, djurskötare och veterinärassistent på katthemmet Solgläntan i Gällsta mellan Vallentuna och Upplands väsby.

I mars löper katthonor, det betyder att de är fertila. Instinkten håller katterna i ett järngrepp och okastrerade katter gör allt för att para sig. Honorna skriker efter hannar, barngråtsliknande skrik som säkert många känner igen. Hannarna hörsammar skriken och kommer två hannar till målet samtidigt blir det slagsmål.

Resultatet av den stökiga parningsleken blir bara elände, enligt Nicole Roma.

– Det går så fort för katter att föröka sig. Många kattungar förd ute och blir så småningom förvildade. Eller så föds de hemma och dyker upp billigt på Blocket två månader senare. De köps av en oseriös ägare och släpps ut på sommaren.

Under hela mars månad har katthemmet Solgläntan en kampanj då de kastrerar och chipmärker katter billigare än övriga tider under året.

– Vi är så trötta på att det springer runt så mycket hemlösa katter, de får inget värdigt liv, säger Nicole Roma.