ANNONS

450 marscherade mot besparingar i skolan

Olof Linton och Patricia Lilliesköld, lärare på Östra real, deltog i Skolmarschen under söndagen.
Olof Linton och Patricia Lilliesköld, lärare på Östra real, deltog i Skolmarschen under söndagen.
Färre än väntat slöt upp när lärare, skolledare, fritidspersonal, föräldrar och elever demonstrerade i City under söndagen.
Skolmarschen var en protest mot nedskärningarna i skolan.
ANNONS

”Sluta, sluta effektivisera. Börja, börja investera!” ”Vi orkar inte mer, sluta skära ner!”

Slagorden ekade över Sergels torg, Hamngatan, Birger Jarlsgatan och Kungsgatan under tågets väg över city. Det var bra kraft i parollerna men enligt polisens uppskattningar bestod tåget av högst 450 personer. Det var betydligt färre än under Lärarmarschen i maj då mellan 5 000 och 8 000 personer deltog. 

– Vi har inte samarbetat med Förskoleupproret den här gången. Och jag tror att många helt enkelt inte orkar, sa Alexander Skytte som var med och arrangerat båda demonstrationerna.

Alexander fick nog – möt mannen bakom Lärarmarschen

Under helgen har det gått skolmarscher genom tolv orter i landet. Den här gången var alltså förskollärarna inte med, däremot skolledare, fritidspersonal, syvare (studievägledare), föräldrar och elever.

Lärare, skoledare, fritidspersonal, syvare, föräldrar och elever deltog i Skolmarschen. Foto: Louise Kristoffersson

Jag är lite oroad över att vi är så få. Vi borde vara fler och mer kraftfulla. För att dra ner på resurserna får alltid konsekvenser för eleverna, sa Patricia Lilliesköld, som undervisar i svenska och svenska som andraspråk på Östra real.

ANNONS

Hon gick i demonstrationen tillsammans med sin kollega Olof Linton som är lärare i historia, filosofi och religion på samma gymnasium.

–  Det märks att resurserna tryter. Man drar ner, det blir färre lektioner och samtidigt fler arbetsuppgifter för oss lärare. Våra elever jobbar på, lärarna också. Det är tack vare en professionell lärarkår som bygget inte rasar. Att det är så få här nu är nog för att de flesta sitter hemma och förbereder lektioner eller rättar prov, sa han.

Enligt SR Ekots enkät i veckan som gick uppger tre av fyra skolchefer i landet att de sannolikt måste spara nästa år. Samtidigt närmar sig en lågkonjunktur med hot om minskande skatteintäkter.

Hur ska ni då få gehör för era krav?

– Vi märker att kommunerna laddar inför lågkonjunkturen med odefinierade sparkrav, svarar Alexander Skytte. Egentligen är vi ute i elfte timmen så utsikterna ser inte så bra ut. Men vi måste säga ifrån. SKL säger att 98 procent av kommunerna kommer att skära ner 2020.

Alexander Skytte.

Han och flera av de lärare Mitt i Stockholm pratade med under demonstrationen tycker att skolan måste få mer resurser oavsett konjunkturläget.

– Nya pengar behöver komma in. Och man behöver sänka kraven. Vi måste börja prata om vad vi ska ta bort ur läroplanen. På riksnivå minskar man likvärdighetsbidraget och satsar i stället på lärarassistenter som ingen har bett om, säger Alexander Skytte.