3000 marschaller lyste upp luciamorgonen

Vårby gårds centrum.
Vårby gårds centrum.
Parken mellan bostadsområden och centrum lystes upp.
Parken mellan bostadsområden och centrum lystes upp.
Vårby allé kantades av marschaller.
Vårby allé kantades av marschaller.
Såg ni de 3000 marschallerna som lyste upp i Vårby gård tidigt på luciadagens morgon? Mitt i var på plats och pratade med initiativtagaren.

Klockan 04 påbörjades arbetet med att ge Vårby gårdsborna en lite ljusare promenad till tunnelbanan på lucia. Då började 13 av Balders anställda att placera ut och tända 3000 marschaller runt om i centrum och i bostadsbolagets bostadsområden.

– Jag har gjort det här på en arbetsplats tidigare och tog med mig idén, berättar Fredrik Luiga, områdesansvarig på Balder.

Varför gör ni det här?

– Det handlar om att visa vår närvaro och att vara delaktiga i området, att ge våra invånare något extra. Det lyser upp mörkret helt enkelt. Vi träffade en som bott i området i 20 år och hon sa att hon aldrig varit med om något liknande, det är kul att det uppskattas.

Var det ingen som undrade vad ni höll på med klockan 04 på morgonen?

– Jo, det klart några undrade vad vi höll på med, men vi har bara mött positiva kommentarer när vi väl berättat.

I vinterkylan, klockan 06, är det full ruljans med glögg, lussekatter, pepparkakor och julmust. Suzy, Mia och Jeanette häller upp i koppar och joggar i kapp stressade och en aning förvånade morgonresenärer.

luciafika

Suzy Karlsson, Mia Dahlros och Jeanette delar ut lussekatter och glögg, här tillsammans med Ivica.

Ivica Burazin, Balders centrumvärd för Vårby gård centrum, funderade på om chefen menade allvar när han först hörde idén.

– Jag trodde inte chefen var riktigt klok först, men det här är helt fantastiskt. Det finns de som ifrågasatt kostnaden, men om man jämför med den klottersanering som behövde göras  i centrum för bara några år sedan till exempel, så är detta bara en liten bråkdel i kostnad. Centrum har blivit så mycket bättre och med det kan vi lägga pengarna på trevliga saker i stället, säger han.

Britt-Marie Ros har bott i Vårby gård i 15 år och är en av de som tagit en lussekatt.

– Jag gillar det, det är jättefint! tidigare har det bara varit några marschaller på muren ibland, men inte i den här omfattningen, berättar hon innan hon kliver på tunnelbanan.

Läs mer:

Här kan du se luciorna i Huddinge

Flemingsberg IK riskerar böter