ANNONS

Över 600 marscherade i mäktigt fackeltåg mot våld i Hässelby

fackeltåg mot våldet i hässelby
Uppslutningen var stor när Hässelbys idrottsklubbar manifesterade mot våldet med ett fackeltåg på fredagskvällen.
Idrottsklubbarna och andra föreningar i Hässelby satte på fredagskvällen gemensamt ner foten mot våldet då över 600 personer deltog i en protestmanifestation på initiativ av innebandyklubben Hässelby Hawks.
ANNONS

– Den här veckan har varit helt otrolig. Vi har fått så mycket respons och i kväll kom över 600 personer med facklor. Det var folk från idrottsklubbarna, nattvandrare och privatpersoner. En enorm uppslutning! säger Michael Klomark, Hässelbybo och tränare i ett av Hässelby Hawks lag.

väst, hässelby, marsch mot våldet. Michael Klomark ordnar manifestation mot våldet efter att en ung person knivhuggits på väg till träningen i Hässelbyhallen. Tränare för Hässelby Hawks.

Michael Klomark, tränare i Hässelby Hawks, var en av dem som ordnade fredagens manifestation mot våldet efter att en ung person knivhuggits på väg till träningen i Hässelbyhallen. Foto: Christian Lärk

Upprinnelsen är en knivattack i förra veckan då en ung pojke som var på väg till innebandyträningen höggs i benet helt oprovocerat.

Yxman rånade kafé

Dagen därpå inträffade ytterligare ett våldsdåd inte långt därifrån då en man beväpnad med yxa rånade kaféet i Åkermyntan.

fackeltåg mot våldet i hässelby

Hässelby Hawks tog initiativen till manifestationen, och de andra idrottsklubbarna i området hakade på. Foto: Petra Lundmark

Det är de senaste av en rad uppmärksammade våldshändelser i området på sistone, och till slut fick Hässelby Hawks nog och klubben bestämde sig för att agera i form av en manifestation mot våld.

ANNONS

”En mäktig syn”

Man trodde först på omkring 200 deltagare, men det blev alltså mer än det tredubbla.

– Det var en mäktig syn, säger Mikael Klomark.

fackeltåg mot våldet i hässelby

Över 600 tågade mot våldet, folk från idrottsklubbar i Hässelby men även andra föreningar så som exempelvis Equmenia Hässelby där barn och unga samlas varje vecka till musikgrupper, scout, gaminggrupp och olika tonårsgrupper. Foto: Petra Lundmark

Stannade till vid kafét

Fackeltåget började utanför Hässelbyhallen klockan 18 i kväll och gick till Åkermyntans centrum för att sedan avslutas vid Smedshagshallen med tal och andra arrangemang.

– I Åkermyntan stannade vi alla till en liten stund utanför kafét som rånades. Det var en symbolisk grej för att visa de som jobbar där vilken stöttning de har, säger Mikael Klomark.

”Ett jättebra initiativ”

Tommy Söderberg, före detta förbundskapten i fotboll och själv Hässelbybo, kunde inte vara med själv men har uttalat sitt stöd till initiativet från Hässelby Hawks.

fackeltåg mot våldet i hässelby

”Vi hade köpt facklor och många som kom hade med sig egna”, säger Mikael Klomark, tränare i Hässelby Hawks som anordnade manifestationen mot våld. Foto: Petra Lundmark

Kadir Kasirga, före detta stadsdelsnämndsordförande i Hässelby-Vällingby och numera riksdagsman för S, var däremot på plats och deltog i marschen.

– Det här är verkligen ett jättebra initiativ från den lokala idrottsrörelsen, att samla invånarna i vår stadsdel och visa att vi inte accepterar den här våldsspiralen. Det är ett mycket bra tecken på civilkurage, säger han.

ANNONS