I helgen marscherar lärarna mot höjda krav och minskande resurser

Alexander Skytte är läraren bakom Lärarmarschen
På lördag den 18 maj tågar Alexander Skytte och andra lärare från Sergels torg till Mynttorget.
Lärarkåren har länge klagat på ökad arbetsbelastning, nedskärningar och för stora barngrupper. I helgen marscherar de från Sergels torg till Mynttorget för att göra sina röster hörda i Lärarmarschen.
Fakta

Här är lärarnas krav

1.

Effektiviseringskraven på förskola, skola och fritidshem upphör.

2.

Politiker slutar lägga uppgifter på lärare utan att ta bort minst lika många samt att skollagens och läroplanens krav grundas i forskning och beprövad praktik.


Marschen börjar 13:45 på Sergels torg och går därefter till Mynttorget. Där fortsätter manifestationen med talare, bland andra Alexander Skytte.

Lärarupproret och Förskoleupproret har gått samman för att delta i Lärarmarschen, en demonstration som startade på Facebook.

Demonstrationen går av stapeln i sex städer (Jokkmokk, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Jönköping och Malmö) lördagen den 18 maj. Deltar gör lärare, förskollärare, barnskötare, fritidspedagoger, förskolechefer och rektorer. Även Lärarförbundet har meddelat att de tänker vara med.

På sin hemsida har lärarmarschen publicerat ett manifest, där de menar att nio av tio kommuner gör besparingar inom skolan, trots löften om satsningar.

Upphovsmannens speciella bakgrund

Initiativtagaren och tillika lärare i Järfälla – Alexander Skytte – berättar i en öppenhjärtig intervju med Mitt i om hur engagemanget startade.

– Kraven ökar hela tiden samtidigt som resurserna minskar. Det läggs ständigt nya uppgifter på oss och inga gamla tas bort. Det märks på kollegorna att man börjar nå en gräns för vad man klarar av.

När Förskoleupproret hörde talas om Alexander Skyttes initiativ bjöd de in honom och hans Lärarmarsch till helgens stora manifestation.

Och eventet på Facebook spred sig snabbt och brett.

– Det bara exploderade. Fler och fler började höra av sig och undrade om de kunde få vara med och demonstrera hos sig också.

Alexander Skytte, idrotss- och engelskalärare på Skälbyskolan.

Alexander Skyttes speciella bakgrund får honom att brinna för läraryrket. Foto: Richard Ekman.

Kampen blev personlig

Alexander Skytte diagnostiserades med adhd som barn och hade själv en strulig skolgång med bråk och våld, något som gjort kampen i lärarrollen än mer personlig.

– Jag hade setts som en extrem minuspost idag. Jag hade fått en hel skola att gå med förlust. Det är därför jag tycker det här är så viktigt, säger han.

Läs hela reportaget med Alexander Skytte här

Fakta

Lärarnas dystra statistik

  • Förskollärare är den fjärde mest sjukskrivna yrkesgruppen i Sverige
  • 40 procent av alla lärare hinner inte med sina arbetsuppgifter
  • Var fjärde lärare uppger att de utsatts för hot och våld på sin arbetsplats senaste läsåret
  • Varannan lärare har funderat på att byta jobb
  • Lärartätheten går ner. I fjol gick det 55 elever per behörig lärare. Antalet har stigit varje år sedan 2011 då motsvarande siffra var 37
  • Lärarbristen är omfattande. Enligt Skolverkets prognos från 2017 behöver 77 000 nya lärare rekryteras på fem år för att alla elever ska utbildas av en lärare.
Källa: Försäkringskassan / Lärarförbundet / Skolverket / Lärarnas tidning