ANNONS

De marscherar på Söder i helgen

rödatråden
Såhär såg det ut under marschen i Umeå förra helgen.
Folkrörelsen "#vistårinteut" marscherar på lördag från tre platser på Södermalm – klädda i rött. De vill belysa hur ensamkommande barn behandlas under sin asylprocess.
– De är trasigare när de skickas hem än när de kom, säger Kinna Skoglund.
ANNONS

I oktober förra året startades folkrörelsen #vistårinteut. De är idag över 8 000 medlemmar. Det är yrkesverksamma och volontärer som möter ensamkommande barn och ungdomar i sin vardag.

Varnade för självmordsvåg

Kinna Skoglund är en av grundarna av rörelsen och hon jobbar själv på ett HVB-hem. På lördag ska de genomföra en tyst marsch i solidaritet med barn på flykt, följt av en manifestation på Medborgarplatsen.

– Vi måste belysa hur illa barn behandlas i asylprocessen. Vi har tidigare varnat för att det ska bli en självmordsvåg om ingenting händer, och det ser vi nu, säger Kinna Skoglund.

Den senaste tiden har det varit många rapporter i media om just självmord bland ensamkommande flyktingbarn. Kinna Skoglund och #vistårinteut menar att detta beror på hur de behandlats när de väl kommit till Sverige.

”Läget är akut”

Problematiken med behandlingen av ensamkommande flyktingbarn, som medlemmarna i rörelsen vill belysa, tror Kinna Skoglund inte att människor i allmänhet känner till.

– Läget är extremt akut, de dör, säger hon och fortsätter:

– Vi måste få folk att förstå hur illa det är, för jag tror inte att folk vet vad som pågår.

Det finns flera saker som de vill förändra med asylprocessen. För det första hur lång tid det tar.

– En asylprocess kan pågå under flera år och under tiden flyttas barn och unga runt mellan olika boenden, säger Kinna Skoglund.

ANNONS

Vill förändra processen

De är även kritiska mot hur tillämpningen av åldersuppskrivningar fungerar idag. #vistårinte ut menar att ensamkommande flyktingbarn får sin ålder uppskriven till 18 år utan medicinska bedömningar, vilket leder till att de inte längre har rätt till god man eller stöd från kommunerna.

De kräver nu att alla ensamkommande flyktingbarn som har varit i Sverige i mer än ett år får amnesti. De vill även se ett stopp när det gäller omflyttningar av barn och unga som befinner sig i en asylprocess.

– Dessutom kräver vi att man fryser alla utvisningar för ensamkommande barn och unga omedelbart utifrån den rättsosäkerhet och brist på barnperspektiv som finns på Migrationsverket, säger Kinna Skoglund.

Fakta

Röda tråden – tyst marsch på Södermalm

  • På lördag, den 11:e mars, startar den tysta marschen från tre platser på Södermalm. Hornstull, Slussen och Gullmarsplan.
  • De går sedan på rad under tystnad till Medborgarplatsen. Klädkod: röd.
  • På Medborgarplatsen sker sedan en manifestation med tal, musik och samtal med inbjudna politiker.

Förra helgen genomfördes flera marscher runt om i Sverige. Detta blir avslutningen och då ska rörelsen lämna över ryggsäckar som färdats genom hela landet till politikerna i Stockholm.

 

Källa: #vistårinteut