ANNONS

Märstabo får fängelse för mordförsök i Sigma

Sigma
Polisen hittade blod från 15-åringen på brottsplatsen.
Den 1 januari knivhöggs en femtonårig Väsbybo vid Sigma. Nu döms en man i 20-årsåldern för mordförsök.
ANNONS

En Märstabo i 20-årsåldern döms för mordförsök efter attacken mot en 15-åring vid Sigma den 1 januari i år. Mannen ska ha huggit 15-åringen flera gånger med kniv vilket bland orsakade njurskador på 15-åringen.

Enligt domen har 15-åringen uppgett att han och Märstabon var bekanta men att Märstabon blev arg för att 15-åringen kallat honom ”golare”. Han föreslogs att de skulle mötas upp så att han fick förklara. Men när de träffades vid Sigma centrum hade Märstabon med sig tre kompisar medan 15-åringen kom själv.

Efter att ha bråkat en stund försvann 20-åring och kom tillbaka med en kniv. Efter att ha huggit 15-.åringen flera gånger i buken, höften, armarna och på benen försvann han från platsen. Men hans vänner stannade kvar och ringde ambulans. 15-åringen menar att de övertalade honom att säga att fem okända personer attackerat honom oprovocerat.

Efter att uppgett att han attackerade av okända personer i två förhör ändrade han sin version i det tredje förhöret. han menar att han var rädd för att berätta sanningen men att hans pappa fick reda på vad som hände och att han inte kunde kunde ljuga för honom. Då ska pappan ha fått honom att berätta om Märstabon för polisen.

Tingsrätten bdeömmer han berättelse som trovärdig och den får stöd av att Märstabon fångats på övervakningskameror i Upplands Väsby strax innan händelsen och att de tre vännerna påträffats på brottsplatsen strax efter händelsen. Därtill har pappan vittnat om att han fått två samtal från ett okänt nummer då en person pekat ut Märstabon som den som knivhuggit hans son.

Märstabon har istället uppgett att han och hans vänner befann sig på en restaurang i närheten men att efter att de blev utkörda därifrån åkte han direkt hem med pendeltåget. De tre vännerna har styrkt hans berättelse men tingsrätten gör bedömningen att deras berättelser har varit vaga och på flera frågor har de sagt att de inte minns.

Rätstintyg styrker att skadorna som femtonåringen fått av knivhuggen varit livshotande. Tingsrätten drar slutsatsen att eftersom 20-åringen utdelat flera knivhugg mot ryggen och inledningsvis försökt hugga 15-åringen i magen har han varit likgiltig inför faktumet att han utsatt honom för livsfara. Därför döms han för mordförsök.

ANNONS

Polisbil vandaliserad vid ingripande

Han döms även för en grov misshandel sommaren 2017 på Upplands Väsby station tillsammans med en annan person. Totalt får Märstabon fängelse i fyra år och sex månader och den andra personen döms till ungdomstjänst i 130 timmar. De båda ska utge skadestånd på 27 400 kronor till den misshandlade personen.

Märstabon ska betala skadestånd till 15-åringen på 130 000 kronor. Han och två andra personer frikänns från misstankar om förberedelse till rån.