ANNONS

Marsvin funna utanför förskola

Fyra husdjur hittades utanför en förskola i Högdalen förra veckan. Organisationen Djurens rätt tror att det är ägare som tröttnat på sina djur.
ANNONS

Organisationen Djurens rätt på Gamla Huddingevägen fick agera djurklinik förra onsdagen. Catarina Krång, enhetschef, fick ett samtal om att barn hade sett tre marsvin i en skogsdunge vid en förskola i Högdalen.

När Catarina Krång åkte dit hittade hon ett marsvin och en dvärgvädur. Dvärgväduren, som fick namnet Teo, hade djupa skador från ett rovdjur.

– Det var fasansfullt. Han var svårt skadad och det luktade infekterat ur såren, säger hon.

En veterinär uppskattade att han måste ha varit utomhus sedan i höstas. Väduren hade tappat en fjärdedel av sin vikt. Även marsvinet hade tappat kilon.

Föreningen Marsvinshjälpen hittade ytterligare ett marsvin och en dvärgkanin samma eftermiddag.

– Det här är en väldigt simpel lösning när man inte vill ha sitt husdjur längre. Djuren riskerar att dö av svält, säger Catarina Krång.

Djuren som hittades i Högdalen var i olika dåligt skick, varför Catarina Krång tror att de har dumpats vid olika tillfällen och av olika personer.

– Det här är uppenbarligen ett dumpningsställe för oönskade husdjur. Att hitta flera djur på ett ställe är unikt i sitt slag, säger hon.

Ägarna till de oönskade djuren är svåra att spåra. Jeanette Dalblom, djurbrottsutredare vid Söderortspolisen, säger att hon inte har varit med om att någon ägare någonsin har åkt fast. Om polisen mot förmodan skulle få tag på en människa som slänger ut sitt djur så är brottet djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen – båda kan ge fängelse upp till två år.

ANNONS
Fakta

Dumpade djur

Förra månaden hittade polisen ett marsvin i en container i söderort.

Samma månad fick polisen in fyra så kallade kamphundar under två veckors tid.

Djur som dumpas av ägarna är ofta tamfåglar, sköldpaddor, marsvin, hundar och kaniner.

Källa: Djurpolisen

i söderort