Marta vann Lidingös Funkisfestival

Marta Delin
"Jag gillar verkligen att stå på scen", säger Marta Delin, 25 år.
På finalbiljetten stod även motiveringen till varför Marta vann Lidingös deltävling.
På finalbiljetten stod även motiveringen till varför Marta vann Lidingös deltävling.
Musiken genomsyrar det mesta i Martas liv, även klädvalet.
Musiken genomsyrar det mesta i Martas liv, även klädvalet.
Elverket på Lidingö var fullsatt och publiken klappade i takt när Lidingös deltävling i Funkisfestivalen avgjordes. Vinnaren blev Marta Delin, 25 år med bidraget "Håll om mig".
– Det är första gången jag ställer upp, så jag kan inte fatta att det är sant, säger hon.

I fredags var det dags för Lidingös deltävling. Sju stycken var med och tävlade i ett fullsatt Elverket. Det var en jämn och spännande tävling men till slut efter juryns utslagningsröst kunde man kora en segrare, Marta Delin, 25 år, från boendet Ackumulatorvägen som vann.

– Jag har tidigare bara varit med i bakgrunden på festivalen, nu var det första gången som jag tävlade och jag trodde aldrig jag skulle vinna.

Funkisfestivalen är Sveriges största musikfestival för personer över 15 år med funktionsnedsättning. Det är tävlande främst från olika kommuner i Stockholms län där det har varit olika deltävlingar. Efter deltävlingarna är det dags för den stora finalen på Cirkus. Den 23:e april smäller det och då ska Marta vara med och sjunga låten ”Håll om mig” som hon vann med i deltävlingen.

– Men jag är lite spänd redan nu inför finalen, säger hon.

”Håll om mig”, är en låt som hon tillägnar sin hund som nyligen dog. Men det finns även glädje i låten då den också är tillägnad hennes nya pojkvän sedan ett par veckor tillbaka.

– Jag gillar låten och jag ville hedra min hund som dog nyligen. Låten är också till min nya kille, han var tillsammans med min familj och hejade på mig i fredags, säger hon.

Vart kommer musikintresset ifrån?

– Jag har alltid gillat att sjunga och min syster sjunger också. Jag får väldigt mycket inspiration från henne.

Marta har redan börjat tänka på den stora finalen i april. Trots att hon känner sig lite pirrig tror hon att hennes chanser är goda för att vinna hela Funkisfestivalen.

– Jag har ganska bra scennärvaro, har lätt för att fokusera och bara köra min grej.

Personalen på boendet tror också att Marta har stora chanser att göra bra ifrån sig på Cirkus. När Marta berättar om sina styrkor som artist nickar personalen instämmande.

– Du var jätteduktig i fredags, du är ju bra på att bara köra på. Vi på boendet blev jätteglada när du vann Marta, säger Ann-Sofie Hedlund som arbetar på Ackumulatorvägen.