ANNONS

Mårten: Tjejer var som knark

I showen ”Hybris” berättar Mårten Andersson om hur tjejer blev hans räddning. Efter flera svarta år längtar han efter lugnet.

Nu säljer komikern lägenheten där Cornelis Vreeswijk bodde innan han gick bort.

”Jag tror att mina dagar i Stockholms innerstad är räknade.”
ANNONS

Komikern Mårten Andersson breder en smörgås i köket fyra trappor upp på Renstiernas gata 16. Sekelskifteslägenheten var Cornelis Vreeswijks sista bostad innan han dog på Södersjukhuset i november 1987. Från köksfönstret syns Katarina kyrka, där trubaduren ligger begravd på kyrkogården.

När Mårten kom in i lägenheten första gången kände han direkt att han måste ha den. En nästan religiös upplevelse med det stora ljusinsläppet och den väl tilltagna takhöjden.

– Det fanns en kreativ energi här som jag bara älskade. Bara känslan av att Cornelis suttit här, en av vår tids största artister. Han var vin, kvinnor och sång och det var väl lite jag också.

Nu ska den renoverade tvåan säljas och det enda som finns kvar från Cornelis tid är en badrumsvägg.

– All respekt till Cornelis, men han var kanske inte renlevnadsmänniskan nummer ett. Det känns inte som att han städade jätteofta och tog hand om sin lägenhet.

Innan flytten funderar Mårten på att låta en konstnär måla Cornelis sittande på ett moln på väggen.

– Det vore fint att göra ett avtryck, säger 41-årige Mårten som själv är på väg att lämna Stockholms innerstad.

Ju äldre han blir, desto större har hans behov att grunda sig blivit, och det gör han bäst i naturen. Länge hyrde Mårten ett lantställe på Blidö. Då han knappt var där sa han upp det. När andningshålet försvann upplevde han snabbt att han inte ska vara i stan och Mårten har redan hunnit buda på ett hus i Hagaberg vid Wermdö golfklubb.

Mårten växte upp på Stora Essingen och i Älvsjö. Mamma är från Hudiksvall.

ANNONS

– Jag känner att jag har 50 procent småstadsblod och 50 procent storstadsblod. Det är som om jag inte kan bestämma mig för om jag ska plocka svamp eller röka svamp. Jag upplever Stockholm som väldigt stressigt, ytligt och ganska drygt. Det är jätteviktigt vad man är, snarare än vem man är. I en perfekt värld kan du meditera i gången mellan T-centralen och Centralen och ändå känna dig lugn. Men jag är inte riktigt där.

Insikten att han behöver landa fick Mårten när han gick med trimmern på Blidö.

– Jag hade ingenting annat inplanerat än att äta, sova och dricka något. Så varför stressade jag runt som liemannen på speed? I stället för att gå ned i andning, njuta av rörelsen och gräsets doft.

Mårten jämför det med att ha sex, där det blir fokus på orgasmen i stället för njutningen på vägen dit.

Just nu är han på väg mot ett större inre lugn än någonsin. Men lycka skrämmer Mårten. Han är inte är van vid att må bra efter många svarta år. Länge levde han ett stökigt singelliv med korta romanser, mycket fest och ett bekräftelsemissbruk. Mårten kallar det ett flyktbeteende från en tomhet han känt sedan han var barn.

– Som liten hade jag ingen bästa vän. Om jag ringde mina kompisar fick jag vara med, men de ringde sällan mig. Jag kände mig utanför, inte vald. I högstadiet började tjejer plötsligt intressera sig för mig. Plötsligt blev jag sedd för första gången i mitt liv. Så tjejer blev som ett knark för mig.

Kvinnor har blivit Mårtens räddning, men bekräftar de honom inte tillräckligt dyker den lille sårade killen upp.

– I showen har jag ett skämt om att jag har skrämt bort fler kvinnor än Haga-mannen.

Så fort tomheten gör sig påmind blir han skuldbeläggande. Får han inte svar tillräckligt snabbt när han skickar sms skriver han: ”Jaha, du hade tydligen viktigare saker för dig än höra av dig till mig.”

– Jag skickar de här messen efter två dejter. Jag är oerhört snabb på att bli konstig. Men det går inte att tjata sig till kärlek. Man ska förtjäna den.

Vad drömmer du om framöver?

– Jag har nästan alltid per automatik svarat familj, barn och fru. Men jag känner inte att det är det just nu. Det som ligger närmast är nog att min före-ställning Hybris blir så bra som jag hoppas. Jag tror att mina dagar i Stockholms innerstad är räknade. Jag är så trött på gamla fördomar om vem jag ska vara.

Fakta

Mönster i kärlek

Mårten Andersson har skrivit en lista över hur hans beteende ser ut när han träffar någon – ett negativt mönster som han ständigt upprepat.

1) Blir intresserad.

2) Tänker att det kan vara kvinnan i mitt liv.

3) Blir alldeles för på. Skrämmer bort, skuldbelägger, får dåligt samvete. Hör av mig ännu mer.

4) Relationen rinner ut i sanden. Jag mår dåligt över att ha begått samma misstag igen.

5) Träffar en ny tjej. Gör samma sak igen…

Fakta

Premiär på Rival

Mårten Anderssons nya föreställning ”Hybris” har premiär på Rival den 20 februari. Den sätts även upp på Göta Lejon 27 april.

I showen pratar Mårten om vår tids nya folksjukdom – hybris.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.