Marthin filmade kompostfusket

På filmen ses hur de två sophämtarna tömmer kärl efter kärl med matavfall i samma fack där även hushållssopor töms.
På filmen ses hur de två sophämtarna tömmer kärl efter kärl med matavfall i samma fack där även hushållssopor töms.
Matavfallet som lägenhetsinnehavarna sorterat blandas med övriga sopor. Marthin Gelbart fimade fusket som inte tog slut trots löften från cheferna på Sita.

Förra året skickades en tredjedel av den totala mängden insamlade sopor till kompostering och produktion av biogas. Siffrorna skulle troligtvis vara änne högre – om inte sophämtarna fuskade.

– Det var en ren slump att jag upptäckte det, säger Silverdalsbon Marthin Gelbart.

En torsdagsförmiddag i mars står Marthin Gelbart med sina två döttrar och tittar ner på bilen som kommer för att hämta bostadsrättsföreningens sopor. Döttrarna fascineras av ljudet och lamporna. Pappa är mer fascinerad av det faktum att sophämtarna tömmer både de bruna sopkärlen med matavfall och de gröna kärlen med vanliga hushållssopor i samma fack på sopbilen.

– Första gången tänkte jag att det måste ha varit en engångsföreteelse.

Nästa vecka står Marthin Gelbart och väntar på att kärlen ska tömmas, den här gången med en filmkamera i handen.

– De gör precis samma sak. De tömmer både matavfall och övriga sopor i samma fack. Det är ingen bil med två fack, det syns tydligt.

Martin Gelbart ringer upp Sita, entreprenören som sköter sophämtningen i kommunen.

– En arbetsledare ger två potentiella förklaringar. Den ena är att vi har sorterat soporna fel. Mer troligt är dock att sophämtarna varit för lata för att åka och hämta ytterligare en bil för matavfallet.

Normallt ska det finnas en bil med två fack, men den används av oklara skäl inte.

– När jag säger att om det sker det hos oss så sker det troligtvis hos andra blir hon förnärmad. Men hon lovar att snacka med gubbarna och se till så att det inte händer igen.

För att kontrollera att sophämtarna verkligen skärpt sig står Marthin Gelbart och tittar även veckan efter.

– Men det är samma sak. De slänger soporna i samma fack. Det ser också ut att vara andra sophämtare, vilket tyder på att det här kan vara mer utbrett.

Marthin Gelbart ringer upp Sita igen.

– Då får jag prata med en högre chef och han lovar att ta tag i det.

Marthin Gelbart kände sig förvissad om att Sita satt stopp för fusket. Men så av en slump råkar han vara hemma när sophämtarna kom för två veckor sedan. Det har då gått två månader sedan han först iakttog fusket. Även den här gången ser han hur sophämtarna tömmer både matavfall och vanliga hushållssopor i samma fack – precis det som Sita lovat att sätta stopp för.

– Så himla fräckt. Det är ju ingen idé att vara miljömedveten och sortera soporna om de ändå hamnar på samma ställe, säger Marthin Gelbart.

Björn Laurell är chef för sophämtningen på Sita. Det var honom Marthin Gelbart pratade med i mars.

– Sanslöst. Jag gjorde klart för dem som kör hur vi ska göra. Det här är ett brott mot våra regler, säger han.

Avtalet och rutinerna är glasklara. Soporna ska hämtas med en tvåfacksbil. Om den av något skäl inte kan användas och soporna hämtas med en bil som bara har ett fack måste man åka två gånger.

Fuskar man av ren lathet?

– Det finns ingen annan vinning.

Vad gör ni nu?

– Jag måste ta reda på vilka det är som har kört. Så här får det inte gå till, säger Björn Laurell.

Sollentuna Energi har huvudansvaret för kommunens avfallshantering. Avdelningschefen Kristina Sjöblom blir bestört när hon får höra om det misstänkta fusket och lovar att dra igång en egen utredning.

– Om det här stämmer så är det ett brott mot vårt avtal och det riskerar att allvarligt skada tilltron till systemet.

Några allvarliga indikationer på att avfallshanteringen inte sköts på rätt sätt, säger hon sig inte tidigare ha fått. Samtidigt har Sollentuna energi beslutat att från den 1 juni själva sköta kundtjänst och fakturering som tidigare precis som hämtningen var utlagt på entreprenad.

Är ni missnöjda med hur det har skötts?

– Vi vill ha ökad kvalitet, säger Kristina Sjöblom.