ANNONS

Martin är näst bäst i världen – på dödshopp

Världsmästerskaps- debuten i sporten med det vådliga namnet Dödshoppet slutade med ett silver. Nu fortsätter extremsportaren och rackartygaren Martin Agerstig att jaga adrenalinkickar.

– Gränserna har inte nåtts än, säger han.
ANNONS

Segern i VM-kvalet i fjol gav en aning om att chanserna var goda. Och väl på plats i sportens födelseland Norge dödshoppade sig 22-årige Martin Agerstig nyligen till sig en delad andraplats.

Ganska otippat, menar Huddingebon, som egentligen inte hade några större förväntningar på sin första VM-tävling.

– Jag förstod inte riktigt vad de sa och vad som hände under tävlingen eftersom alla snackade norska, sedan kom det plötsligt fram en person till mig och berättade att jag kommit tvåa.

Tävlingen kan beskrivas som ett simhopp från tolv meters höjd, och den är indelad i dels en klassisk del och dels en freestyledel.

– I ett klassiskt dödshopp ska man bara hoppa rakt ut i en snygg pose och hålla den så länge man kan innan man träffar vattenytan. I freestyledelen ska man göra volter innan man landar.

Tävlingsformen har än så länge inte fått någon internationell status men anses vara en mer eller mindre ­seriös sport vårt västra grannland. Deltagarna bestod av 74 norrmän och två svenskar: Martin och hans yngre bror Philip.

– Det är på skoj, fast folk är ändå duktiga på det och tränar inför tävlingar och så. Jag snackade med killar som var 45 bast och som kör det rätt ofta. Det är lite: ska vi ta en bira och hoppa lite ”döds” där i Norge, berättar Martin Agerstig som i och med sin placering är ­direktkvalificerad till nästa års VM.

Under hösten kommer han tillsammans med extremsportgruppen ”Rackartygarna” att spela den nya säsongen av serien ”Rackarlife” som visas på deras Youtube-kanal.

En andraplats i tv-programmet ”Talang” vittnar om att både juryn och svenska folket tog de spexande extremsportarna till sina hjärtan.

ANNONS

Martin Agerstig är väl medveten om farorna med att hoppa från ­exempelvis broar och klippor.

– Det finns en stor risk med det jag gör men jag brukar inte göra saker som jag känner mig osäker på.

Finns det något som du inte skulle göra?

– Det beror på vad som är rimligt. Men gränserna har inte nåtts än, så det är bara att köra på.

Martin Agerstig från Huddinge blev tvåa i Dödshoppet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.