ANNONS

Martin ledde insatsen när storbranden släcktes

När skogen i Västmanland brann kallades brandarbetare från hela landet dit.

Brandkåren i Attunda var på plats i ungefär en vecka – och produktionschefen Martin Öhrstedt var med och ledde hela insatsen.
ANNONS

Sedan den sista juli har den största skogsbranden i mannaminne härjat i Västmanland. Både människor och djur har evakuerats från byar och betesmarker i närheten. Personer har dött eller skadats allvarligt av röken och lågorna, och byggnader har brunnit ner till grunden.

Förra helgen hade räddningsarbetarna äntligen tagit kontroll över branden, men för att klara av släckningsarbetet behövde hjälp kallas in från utlandet och från andra län. En som var med och släckte elden var Martin Öhrstedt från Attunda brandkår.

– Vi hade ett helt fantastiskt samarbete. Alla inblandade hade ett gemensamt mål: att få branden under kontroll och släcka den så fort som möjligt, berättar han.

Martin var operativ chef under två dygn förra helgen. Då ledde han släckningsarbetet och gav direktiv åt både flygledningskontrollen och markarbetarna utifrån hur branden spred sig.

– Totalt var ungefär 300 personer ute i skogen varav 150 var brandmän. De har gjort ett helt otroligt jobb. Helikoptrarna och flygplanen var till stor hjälp, men framförallt tycker jag att markarbetarna gjorde en helt otrolig insats. Det är oerhört jobbigt att dra slang i skogen och de har dragit sammanlagt 60 mil slang. Det är verkligen helt otroligt, säger han.

Martin Öhrstedt var inte ensam om att åka från Attunda till Västmanland. Brandstyrkan från Sollentuna hade en släckningsenhet med sju personer per skift på plats under flera dygn. Martins kollega Nina Bergström var också operativ chef under några skift.

I efterhand är Martin mest imponerad över hur väl samarbetet mellan de olika myndigheterna fungerade.

– Det som har berört mest är hur bra samarbete vi hade. Hur lätt allt fungerade trots att så många var inblandade: Trafikverket, militärpolis, frivilliga, räddningstjänsten och så vidare, säger han.

Släckningsarbetet i Västmanland.

ANNONS
Fakta

Fler bränder på sommaren

Varje år startar cirka 3 000-4 000 gräs- och skogsbränder i Sverige.

Risken för brand är större när marken är torr efter perioder med lite regn.

Varmt väder i kombination med att fler eldar och grillar ökar risken för gräs- och skogsbränder på sommaren.

Källa: Krisinformation.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.