ANNONS

Martin Mutumbas liv blir bok – drömprojekt för Erik Niva

Martin Mutumba, AIK, Splitt.
Martin Mutumbas liv går i tryck i höst.
Rinkeby och AIK:s Martin Kayongo-Mutumbas liv blir nu till bok.
Och det är ingen mindre än sportjournalisten Erik Niva som skriver den.
ANNONS

Många minns när AIK vann SM-guld 2009 och yttermittfältaren från Rinkeby, Martin Mutumba, visade upp tatueringen ”AIK GULD 2LAX9” på bröstet direkt efter att slutsignalen i den avgörande matchen som säkrade AIK den allsvenska titeln.

I AIK har Mutumba nått legendstatus med sina omkring 130 matcher för Solnaklubben. Men hans karriär har hela tiden kantrats av historier om hans uppväxt i Rinkeby, kriminalitet och musiken han släppte under artistnamnet M9.

Boken kommer skrivas av sportjounalisten Erik Niva och den planeras att släppas under hösten.

”Han är hela världen”

I en text på Instagram skriver Erik Niva att Mutumba är den fotbollsspelare som han helst har velat skriva en bok om

”Martin Mutumba är både den guldglimrande framgången och den djupa misären. Han lyckades mot alla odds och kastade ändå bort sin talang. Han är den skimrande förebilden och samtidigt det avskräckande exemplet. Han är fotbollen, han är gatan, han är musiken. Han är Byn, han är Sverige, han är hela världen.”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Någon gång ibland har jag fått frågan om vilken svensk fotbollsprofil jag helst skulle vilja skriva en bok om. Henrik Larsson? Fredrik Ljungberg? Tomas Brolin? Lars Lagerbäck? De senaste tio åren har jag alltid givit samma svar: Överlägset mest spännande vore att skriva med Martin Mutumba. Ingen annan historia har samma bredd, djup och spännvidd. Martin Mutumba är både den guldglimrande framgången och den djupa misären. Han lyckades mot alla odds och kastade ändå bort sin talang. Han är den skimrande förebilden och samtidigt det avskräckande exemplet. M9. 9MM. Han är fotbollen, han är gatan, han är musiken. Han är Byn, han är Sverige, han är hela världen. Så nu gör vi det här. Boken om Martin Mutumba kommer på Mondial till hösten.

Ett inlägg delat av Erik Niva (@erik.niva)

ANNONS