Martina tävlar på catwalken

Rönningetjejen Martina Junvik är i final i Top model UK. I april ska gå hon gå på catwalken på Hilton i London.

– Det vore roligt att få resa och jobba som modell, säger hon.

Martina Junvik, 22 år, såg annonsen i en tidning. Hon gick på audition och kom vidare till finalen i Top model UK. Det handlar inte om tv-programmet där en person blir utröstad i varje avsnitt, utan snarare en klassisk modelltävling där en vinnare ska utses på Hilton i London i april.

– Det är jätteroligt. Jag hade inte alls räknat med det, säger Martina Junvik.

Hon är uppvuxen i Rönninge och Jönköping. Efter gymnasiet flyttade Martina tillbaka till Rönninge och började på balettakademin. Sedan drygt ett år tillbaka bor hon i London där hon arbetar som värdinna på en klubb.

Dessutom tävlar hon i pole dance och har även prövat på att vara modell.

– Den här tävlingen handlar om fashionmodeller. Man ska gå på en catwalk och visa kläder, så det är väl viktigt att vara lång och smal, säger hon.

Själv är hon 1,74, vilket är ganska kort i modellsammanhang.

– Jag tror att det kan vara därför som jag inte har blivit signad, en del agenturer tycker att jag är för kort, säger Martina Junvik.

Vad som gjorde att hon gick vidare till final vet hon inte, men hon tror att det handlar om utseende, närvaro och hur man går.

Det har ju debatterats mycket genom åren om man kan tävla i utseende. Vad tycker du om det?

– Det är klart att det är ytligt, men jag har inga problem med det. Vi lever i en ytlig värld.

Vad är det som är så roligt med att vara modell?

– Jag tycker om att bli fotograferad och har lätt för det. Jag har dansat hela mitt liv så jag är van vid att stå på scen. När man är modell kan man bara slappna av, posa och känna sig vacker.

Till hösten planerar Martina att flytta tillbaka till Rönninge och börja plugga, kanske företagsekonomi.

Men om hon vinner tävlingen kan det blir andra planer.

– Om man vinner får man nog en bra chans att bli signad för ett kontrakt. Det vore kul att få resa och jobba som modell.

Även om Martina Junvik drömmer om en modellkarriär är hon inte beredd att ändra på sig själv.

– Jag tävlar i pole dance, tränar mycket och har rätt mycket muskler. I modellvärlden ska man vara mer skelettsmal. Om de skulle kräva att jag bantar går jag inte med på det, så viktig är inte en modellkarriär för mig. Jag är nöjd med den jag är.