Mary vill utbilda hela Sverige

Kungsängenbon Mary Juusela är 33 år och jobbar dagligen med att förebygga utanförskap och främlingsfientlighet utifrån sin egen metod – Lika Olika-metoden. Nu är hon nominerad till flera utmärkelser.

Mary Juusela kom till Sverige från Indien som ettåring och växte upp i Bålsta. Idag bor hon i Kungsängen med sin son och ser det som sitt livsuppdrag att utbilda hela Sverige. Hon tror att det är viktigare än någonsin att etablerade svenskar får verktyg och förståelse för att kunna möta nyanlända.

– Behovet i den pågående flyktingkrisen är jättestort, och det handlar inte bara om att ge människor mat och vatten. Det handlar om att ge människor verktyg för att öppna upp sitt hjärta också.

Vad är Lika Olika-metoden?

– Det handlar om att vi alla har samma grundläggande behov, oavsett var vi kommer från. Under tio år har jag följt 700 svenska adoptivfamiljer där någon i familjen utsatts för främlingsfientlighet. Jag har fått se hur det påverkar och begränsar de här människorna, och fått kunskap som kan användas kring all sorts utanförskap.

Nu är Mary nominerad till både Stockholm stads Nelson Mandela pris, kungens pris Kompassrosen och till Damernas stora pris på Upplands-Brogalan för sitt arbete.

Hur känns det?

– Det känns jätteroligt att mitt arbete uppmärksammas, det är ett hårt jobb – men det är mitt livsuppdrag. Det är också härligt att få bekräftelse att metoden fungerar från alla jag utbildat via brev, Facebook och samtal. Jag betalar ju ett högt pris eftersom jag borta från min son mycket.