Maryam lever sin dröm

Mitt i Järfälla 28 februari 2011
Mitt i Järfälla 28 februari 2011
För fem år sedan berättade en 14-årig Maryam Gavidel om sina drömmar i Mitt i Järfälla.

I dag är hon nyligen hemkommen från New York där hon förverkligat en del av dem.

– Det är inte kört bara för att du inte är klassens geni.

En äldre man kommer fram till Maryam Gavidel. Han pekar på skorna och konstaterar:

– Tuffa!

Med sin knähöga platåstövlar, svarta uppenbarelse och knallblå naglar drar hon blickarna till sig. Det syns att Maryam är en tjej med fullständig kontroll över sin stil.

För fem år sedan intervjuades hon i Mitt i Järfälla. Då var hon en 14-årig Jakobsbergstjej med en stor modeblogg och ännu större modedrömmar.

– Jag bloggar inte längre. Och jag kom inte in på skolan i New York jag drömt om att gå på, säger hon.

Då var hon förkrossad. Nu säger hon att det spelade mindre roll. Hon ville egentligen inte plugga.

– Jag visste bara att jag ville jobba med mode. Jag mejlade en massa tidningar och förklarade vem jag var, vad jag ville och vad jag gjort tidigare. Nylon magazine, en av USA:s största modetidningar hörde av sig. Det gick väldigt snabbt. En vecka senare var jag där.

Hyrorna i New York är lika höga som skyskraporna, men Maryam hade tur – hon kunde bo hos en bekant under de tre månaderna hon var där. På tidningen Nylon magazine ansvarade för alla kläder. Det var Maryams jobb att hålla ordning på alla kläder, före och efter fotosessionerna.

– Var lite som i filmen, Djävulen bär Prada, faktiskt. Kanske inte riktigt så hårt, men något åt det hållet, säger hon.

Efter en liten paus och mellanlandning hemma hos föräldrarna i Jakobsberg gav hon sig i väg igen. Denna gången till London – och brittiska Vogue.

– Jag assisterade moderedaktörerna, hade hand om kläderna och hjälpte till vid fotosessionerna.

För Maryam var det en mångårig dröm som gick i uppfyllelse. Men att kasta in i modebranschen innebar också att hon fick sa alla sidor av industrin – även dess baksidor.

– I början var det verkligen ”Wow!” när det kom in en box med Chanel till tidningen. En jacka kan kosta en halv miljon. Men efter ett tag börjar det känns helt sjukt och jag blev nästan lite äcklad. Hur kan det finnas så dyra kläder?

En annan baksida är modebranschens skeva kroppsideal.

– Jag hjälpte till att klä av och på modellerna och ibland ville jag bara ge dem en macka. Det syns att något är fel, men vad kan jag göra?

Maryam är inte naiv. Hon vet att många delar av modeindustrin är smutsig. Men hon tror inte att lösningen är att vända branschen ryggen, utan att försöka förbättra den inifrån.

– En av anledningarna till jag vill bli Någon i branschen är för att kunna förändra synen lite. I dag handlar det så mycket om status och att känna rätt personer. Och om pengar, om vad som säljer. Men mode kan vara mer än ”bara” mode. Jag tror att vi som tillhör en ny generation har en annan syn, säger hon.

Du drömde om att åka till New York och jobba med mode? Vad drömmer du om nu?

– Jag vill väldigt mycket, inte bara en sak. Just nu känns det viktigt att säga att det inte är kört, bara för att du inte är klassens geni. Jag vill åka till många platser och göra många olika saker.