ANNONS

Masi blev biten på löprundan

Masi Afarin blev biten i vaden när hon joggade förbi Björkhagens golfklubb.
Masi Afarin blev biten i vaden när hon joggade förbi Björkhagens golfklubb.
Masi Afarin var ute på sin vanliga joggingrunda då hon plötsligt blev biten i vaden av en hund.

Och hon är inte ensam. Att hundar går till attack mot joggare är inte ovanligt – och skapar heta diskussioner på nätet.
ANNONS

Masi Afarin var ute på sin dagliga joggingtur när hon skulle passera två kvinnor med hundar. Plötsligt slet den ena hunden till i kopplet och bet Masi i vaden.

– Hundägaren kunde inte hålla tillbaka hunden. Jag blev jätterädd och skrek. Först kände jag ingenting eftersom jag var så chockad men sedan började det göra väldigt ont, säger hon om händelsen Björkhagen.

Masi sprang först i väg. Efter en liten bit vände hon och sprang tillbaka för att prata med hund-­ägaren. Hon kontaktade sedan polisen.

– Jag var både svullen och blodig, men behövde inte sy. Nu äter jag antibiotika och såret läker jättefint. Men jag är livrädd när jag springer förbi platsen där det hände, och är verkligen på min vakt.

Roger Lindqvist är ytterligare en Stockholmare som blivit attackerad på löprundan. 2014 blev han biten i handen av en hund som slet sig från sin ägare.

– Som tur var hade jag handskar på mig, säger Roger som klarade sig undan med ett mindre sår.

Enligt Anders Gartér vid Söderortspolisen är hundattacker mot människor inte ovanligt.

– Vi har ingen exakt statistik, men jag skulle säga att det är väldigt vanligt. Vi får in anmälningar varje vecka om personer som blivit hundbitna.

Krister Lindström, en av två grundare till sajten jogg.se, säger att hundbitna löpare är ett ämne som ofta skapar heta diskussioner.

ANNONS

– Både av dem som blivit hundbitna och av hundägare som är ute och springer med sin hund. Hundar i löparspåret väcker verkligen reaktioner, säger han.

När en hund anfaller en joggare kan det bero på att den tycker det är spännande med folk som springer, enligt hundcoachen ­Michael Rudkrantz.

– Det kan handla om ett jaktbeteende hos hunden, en hund som ser det som en lek eller så är det en hund som är osäker, säger han.

Vad kan man göra som hundägare?

– Nummer ett är att alltid ha hunden kopplad. Sedan kan man öka avståndet till det som gör hunden intresserad och själv försöka stå så stilla som möjligt.

Vad kan man göra som joggare?

– Det kan vara bra att stanna upp innan och gå förbi hunden. Det som rör sig är det som hunden blir upphetsad av. Om man skulle bli anfallen är det bra att försöka hålla sig så lugn som möjligt, inte fäkta med armarna, och vända ryggen till.

Fakta

Hunden måste hållas kopplad

I Stockholms stad ska alla hundar hållas kopplade på offentlig plats. Enda undantagen är på anordnade hundrastplatser.

Den 1 mars till den 20 augusti är det förbjudet att låta hundar springa lösa där det finns vilt.

Under sommarmånaderna får hundar inte tas med till vissa badplatser, vilka det gäller går att läsa på stadens hemsida.

Källa: Stockholms stad