Maskerade flickor slog ner 14-åring

Tre flickor har åtalats för grov misshandel av en 14-årig flicka i ett parkeringsgarage i Vallentuna i mitten av januari.

Flickorna var maskerade när de sparkade och slog 14-åringen och dunkade hennes huvud mot golvet. Enligt åklagaren handlade det om ett beställningsjobb.

Det var under eftermiddagen fredagen den 18 januari i år som en 14-årig flicka förföljdes och ­attackerades av tre ungdomar i ett parkeringsgarage i centrala Vallentuna.

Ungdomarna ska, enligt åtalet, ha lurat upp flickan i parkeringshuset och sedan hoppat på henne bakifrån. Flera av dem bar rånarluvor och så kallade bandanas, snusnäsdukar, över ansiktet.

Flickan ska ha misshandlats med ett 20-tal sparkar mot höften, käken och överkroppen. En av de maskerade ungdomarna ska också ha lyft upp flickans huvud och dunkat det flera gånger mot betonggolvet och mot en kofångare.

Nu åtalas sex ungdomar för misshandeln. Tre unga flickor misstänks för grov misshandel, ytterligare två flickor för anstiftan av grov misshandel och en ung pojke för medhjälp till grov misshandel. Flera av ungdomarna är sedan ­tidigare kända hos polisen.

Enligt åtalet var misshandeln utstuderad och planerades flera dagar i förväg. En av flickans ­bekanta ska ha kontaktat en av de åtalade och bett henne ”fixa” en tjej i Vallentuna centrum. Den åtalade flickan ska ha blivit tillsagt att knäcka 14-åringens näsa och ”slå ut en av hennes tänder”.

– Man kan säga att det är en schism mellan den tilltalade och 14-åringen som legat bakom misshandeln, säger kammaråklagare Catarina Bergqvist.

Hon beskriver handlingen som rå och hänsynslös.

– Omständigheterna kring misshandeln har gjort att jag bedömt misshandeln som grov, säger Catarina Bergqvist.

Hon bekräftar att misshandeln ska ha handlat om en beställning.

– En av flickans bekanta har velat att misshandeln ska ske. De som utfört handlingen är inte bekanta med flickan, säger Catarina Bergqvist.

Efter misshandeln har texter från de åtalade spridits på sociala medier. En av de åtalade tjejerna uppger i ett inlägg på en nätsajt att hon ångrar misshandeln och hon har också kontaktat den misshandlade flickan för att be om ursäkt.

Flera av flickorna har också gått till polisen för att ange sig själva.

Den misshandlade flickan är ­fysiskt helt återställd. Familjen är nöjd med den förundersökning som gjorts, men är oroliga för att det ska vara en stor anstormning av människor på rättegången.

– Man återupplever allt igen. Det är mycket jobbigt. Samtidigt känns det skönt att det blir rättegång snart, säger flickans mamma.

Ungdomarna erkänner delvis handlingarna. Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera av de åtalade ungdomarnas advokater som väljer att inte kommentera.

Trots att det inte finns något rent erkännande från någon av de misstänkta anser ändå kammaråklagare Catarina Bergqvist att det finns chans till fällande domar.

– Vi har en del annan bevisning som är stark enligt min uppfattning, bland annat vittnesuppgifter, säger hon.

Det var i Icas parkeringsgarage i Vallentuna centrum som den 14-åriga flickan överfölls av tre maskerade ungdomar.

Man återupplever allt igen. Det är mycket jobbigt. Samtidigt är det skönt att det blir rättegång snart.Flickans mamma