ANNONS

Maskerade personer hotade flyktingbarn

Svartklädda maskerade personer i centrala Stockholm hotade under fredagskvällen att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. Stora polisinsatser sattes in och ett flertal personer omhändertogs.
ANNONS

Flygblad delades ut vid Centralen av svartklädda personer maskerade med rånarluvor, de bar även armbindlar av okänd färg. Flygbladet gav information om att ensamkommande flyktingbarn skulle utsättas för hot och polisen satte därför in stora insatser.

– Vi hade civilklädda poliser, poliser i uniform, hundar och hästar på plats, säger Towe Hägg, pressinformatör vid polisen i Stockholm.

Hur många de maskerade personerna var är i dagsläget oklart.

– Vi har uppgifter om 50-70 personer, men vissa har nämnt ett hundratal, så det är svårt att säga, säger Towe Hägg.

Enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet var det inte bara tomma hot, utan de svartklädda personerna ska ha gått till attack mot personer som såg ut att ha utländsk bakgrund. Men det är inget polisen kan bekräfta.

– Vi har inga uppgifter om att någon har blivit misshandlad utan kan bara bekräfta informationen som fanns på flygbladen, säger Towe Hägg.

Hon kan heller inte säkerställa att det rör sig om samma maskerade personer som delade ut flygbladen och som senare störde den allmänna ordningen i centrala Stockholm.

– Flygbladen är inte undertecknade så det är i dag svårt att fastslå en sådan sak.

Flera personer omhändertogs under fredagskvällen.

ANNONS

Vid 20.30 greps en 47-årig man på Centralplan misstänkt för våld mot tjänsteman efter att ha slagit en civilklädd polis och gett polisen ett knytnävsslag i ansiktet.

Mannens misstänks även för våldsamt motstånd då han gjorde motstånd vid gripandet. 47-åringen är fortfarande misstänkt men är inte längre frihetsberövad.

Strax därpå, vid 21-tiden, omhändertogs tre personer, födda 1986, 1994 och 1996 för att ha ingått i en större folkmassa, maskerat sig och stört den allmänna ordningen. Alla tre frigavs senare under fredagskvällen.

Polisen gjorde under kvällen flera kontroller av större grupperingar. I samband med en sådan kontroll fann de ett knogjärn på en av de kontrollerade. Denne person omhändertogs med stöd av lagen om berusade personer och misstänks nu för brott mot knivlagen.

Polisen har ännu inga uppgifter om att de maskerade personerna tillhör en viss gruppering.

En anmälan angående stämpling till grov misshandel har upprättats, då de spridda flygbladen hade i syfte att samla personer för att sedan utföra brott.

Personer som kan ha utsatts för brott samt vittnen till händelsen uppmanas att kontakta polisen.

– Vi tar tacksamt emot mer information på 114 14, säger Towe Hägg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.